Viktoriánska svadobná torta

Viktoriánska torta je torta zdobená prvkami, ktoré najviac vystihujú viktoriánsku dobu. Bola za vlády kráľovnej Viktórie a spája zmes rôznych štýlov baroka a rokoka. Zákusok musí pôsobiť honosne, mal by byť odozvou bohatstva. Keď sa naň pozriete je bohato zdobený malými pravidelne sa opakujúcimi vzormi. Ako vzor sa používajú kvety, klasické prúžky, mašličky. Z farieb sa hodí svetlo modrá, ružová, žltá, fialová. Krásne pôsobí v kombinácii so zlatou alebo platinovou farbou. Moja torta je vo farbe fialová a platinová ako podklad je poťahová hmota so štruktúrou drapérie.

Zloženie:

Plnka:                                                                                 

2 dávky ananásovej plnky

2 dávky čokoládovej plnky

1 dávka základnej plnky na zdobenie a vyrovnanie bokov

K tomu:

– prášková farba strieborná „ Antique silver“

– strieborná a biela cukrová posýpka tzv. farebný máčik

– fialové cukrové guľôčky o Ø 4-5 mm

– strieborná stuha z umelých vlákien / 7m dlhá a 7 mm široká/

– fialová a ružová tenká stužka

– biela niť a ihla

– akákoľvek biela modelovacia hmota cca 250 g ja som použila smartflex hmotu

– 1,5 kg K2 hmoty alebo mliečnej poťahovanej hmoty

– fialový potravinársky trblietavý prach

– drevené špáradlo a vykrajovačky malé kvietky, malé lístky a srdiečko, vykrajovačky kruhy Ø 6 cm, Ø 3 cm a Ø 2,5 cm.

Korpusy:

Na spodnú časť torty použijeme 4 svetlé korpusy a  5 kakaových korpusov, o veľkosti 23 x 23 cm.

Na vrchnú časť torty 3 svetlé a 4 tmavé korpusy o veľkosti 15 x 15 cm.

Keďže formy takýchto rozmerov na pečenie korpusov neexistujú, korpusy sú upečené v  plechu 36 x 30 cm každý zo 7 vajec a narezané a rozmer 23 x 23 cm /

spodná časť/ a 15 x 15 cm /poschodie/.

Pracovný postup pri príprave ozdôb:

Budeme potrebovať bielkovú glazúru ako „lepidlo“.

– 3 lyžice preosiateho práškového cukru

– ½ bielka

– 1 lyžička kukuričného škrobu

Kvietky na spodok torty si vytvoríme nasledovne:

Smartflex hmotu natenko rozvaľkáme približne na hrúbku 1 mm. Vykrojíme kvietok a špáradlom prepichneme dierku. Do stredu prilepíme bielkovou glazúrou fialovú cukrovú guľôčku a necháme do druhého dna zaschnúť. Na druhý deň celú plochu natrieme bielkovou glazúrou a pomocou pinzety kladieme striebornú cukrovú posýpku tak ako to vidíme na obrázku. Mašličky, ktoré sme si pripravili dopredu, ihlou prišijeme ku kvietku. Kvietkov budeme potrebovať približne 68 ks.

 

Ozdobné vence na vrch torty:4 ks

Smartflex hmotu natenko rozvaľkáme a vykrojíme lístok. Pomocou nožíka naznačíme žilnatinu, lístok ohneme a necháme usušiť. Nakoniec ho poprášime pomocou štetca striebornou farbou Antique silver. Na jeden kruh ich potrebujeme 19 ks. Dokopy si teda pripravíme 76 ks.

Smartflex hmotu opäť natenko rozvaľkáme a vykrojíme kruh o Ø 6 cm. Pomocou bielkovej glazúry upevníme dopredu pripravené lístky. Rôzne poukladáme fialové cukríky a nakoniec na spodok ešte prilepíme mašličku.

 

Štylizovaný kvet položený na vrchu torty:

Z hmoty si vykrojíme 1 veľký kruh o Ø 6 cm, ktorý nám bude slúžiť ako podklad pod lupene kvetu, 4 kruhy 2,5 cm a 4 kruhy 3 cm. Položíme ich na nejaký polkruh a necháme ich tak vysušiť.

Vysušené polkruhy spojíme bielkovou glazúrou. Vytvoríme tak 2 väčšie a 2 menšie bubliny. Povrch natrieme opäť gielkovou glazúrou a pomocou pinzety kladieme cukrovú posýpku. Stačí len na jednu polovicu ta druhá bude nezdobenou časťou dole.

Vyzdobené lupene kvetu rozložíme tak ako vidíme na obrázku, menšie prilepíme oproti sebe ako prvé. Do stredu zľahka položíme stužku a nakoniec upevníme väčšie lupene.

3D štylizovaný kvet je plne dokončený upevnením fialového cukríka do stredu.

Pracovný postup:

Spodná časť torty:

Korpusy o veľkosti 23 x 23 cm na striedačku natrieme  ananásovým a čokoládovým krémom. Začíname tmavým korpusom a ananásovou plnkou, položíme svetlý plat a natrieme čokoládovým krémom. Postup opakujeme kým nepoužijeme 5 tmavých a 4 svetlé pláty. Krém na pláty dávkujeme primerane musí nám vystačiť aj na druhé poschodie torty.

Krémom natrieme celý obvod spodnej časti torty aj vrch aby sme ju mohli obtiahnuť K2 hmotou alebo bielou hmotou na poťahovanie.

K2 hmotu vyvaľkáme a prenesieme na tortu. Pomocou ostrého nástroja a pravítka si vytvoríme prešívaný vzor a základnou plnkou spolu s trubičkou č. 13 vytvoríme bordúru okolo rohov torty a malé hviezdičky v miestach kde sa nám čiary pretínajú. Na hviezdičkách budú umiestnené kvietky.

Vrchná časť torty:

Zvyšným čokoládovým a ananásovým krémov naplníme korpusy o rozmeroch 15 x 15 cm. Obtiahneme K2 hmotou. Po bokoch ako nám to ukazuje obrázok rozmiestnime ozdobné vence, ktoré sme ozdobili ešte striebornou stuhou a tu sme opatrne vložili pod hmotu ktorou je obtiahnutý strop torty.

Dokončíme bordúru po okrajoch a zároveň pozakrývame spoje. Na spodok položíme na krémové hviezdičky kvietky a vrch dozdobíme štylizovaným 3D kvetom.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *