Egrešový koláč

Ak máte aj vy doma niekde egrešový kompót a neviete ako s ním naložiť, tak potom tento recept je práve pre vás. Najjednoduchšia varianta je rýchlo urobiť cesto naliať na plech a po vychladnutí poliať čokoládou, takto asi vizerá väčšina receptov zo sezónneho ovocia. Aj keď tento recept je veľmi starý a pôvodne bol pripavený na plech, ja som zloženie zachovala len som mu dala  tortový tvar a namiesto čokolády som použila želatínu. Tú si moje telo v tomto jesennom období začalo pýtať a koláže so želatínou tie teda môžem.

Suroviny na cesto:  

– 200 g polohrubej múky

– 150 g mletých vlašských orechov

– 150 g Hery (môže byť aj iný tuk)

– 200 g kryštálového cukru

– 4 vajcia

– 1 prášok do pečiva

– 3 lyžice kakaa

– egrešový kompót (7 dcl) (ja som si odobrala zo šťavy aspoň 150 ml na dokončenie so želatínou)

 

Suroviny na tvarohový krém:

500 g tvarohu ( ja som použila mäkký hrudkovitý tvaroh)

125 g masla

– 120 g práškového cukru

 

Na dokončenie:

– 1x tortové želé

– 1x želatína (guľové polkruhy, použila som formu na ľad)

– egrešový kompót

– kvietky

 

Pracovný postup:

Korpus:

Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny ako polohrubú múku, mleté vlašské orechy, kryštálový cukor, prášok do pečiva a kakao. V ďalšej miske si elektrickým šľahačom vyšľaháme všetky 4 vajíčka a spolu s roztopenou Herou (alebo iným tukom na pečenie) vlejeme do dobre vymiešanej sypkej zmesy. Premiešame a nakoniec pridáme kompót aj so šťavou. Cesto ešte nakoniec dobre vymiešame a nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy alebo na plech. Ja som použila tortovú formu o priemere  22 cm. A aby som dlho nepiekla tak som si cesto rozdelila rovno do dvoch rovnakých foriem. Pečieme pri teplote 180° C približne 40 min. poprípade podľa potrieb. Upečený korpus opatrne prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.

Plnka:

Na naplnenie som si zvolila tvarohovú plnku, ktorá je si myslím aj dosť ľahká. Zvolila som mäkký hrudkovitý tvaroh, pretože mne taký chutí :-), ale samozrejme sa dá použiť aj jemný. Plnku som si pripravila tak, že do misky som si dala celé maslo (125 g) a asi tak 2 veľké lyžice tvarohu. Vyšľahala som to, aby sa mi ten kúsok masla a tvarohu spojil. Všetko bolo izbovej teploty. Postupne potom pridávame po kúskoch ostaný zvyšný tvaroh a šľaháme. Konečná plnka je pevná, poddajná a pekne sa natiera nožom. Je dosť pevná, takže sa nemusí pridávať žiadna želatina. Z takto pripravenej plnky si odložíme asi tak štvrtinu (na natretie tenkej vrstvy pod želé). Zvyšok plnky natrieme medzi oba korpusy.

 

Tortové želé:

Si pripravíme podľa návodu na sáčku. Pred tým si, ale pripravíme obrubu okolo koláča, aby tortové želé nestieklo.

Vrch torty:

Na vrch torty som si pripravila z egrešovej šťavy, polgule. Želatínu si pripravíme opäť podľa návodu na sáčku a ovocnú želatínu nalievame do formy na ľad s polguľami. Formu som si pred tým natrela olejom. Po naliati som dala stuhnúť do mrazničky. Potom sa mi želatína pekne odliepala od krajov. Polgule som poukladala do dvojradu a nakoniec napichala kvietky a lístky pre dekoráciu.

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *