Špenátové minitortičky

Ako pripraviť zdravú piškótu, trošku aj s nejakou tou farbičkou vidím s jedine primiešaním nejakej zeleninky alebo ovocia. Zo zeleniny sa hodí špenát, mrkva a cvikla. Možno to znie zvláštne, ale pri tejto špenátovej piškóte ani neviete, že sa primiešalo 400 g špenátu. Špenát je svojou neutrálnou chuťou veľmi vďačný na pečenie a piškóta ma krásnu zelenú farbu. Bez pridania zbytočných umelých farbív. Moja dcéra keď bola vo veku 1-2 rokov a nejako si to neuvedomovala, tak jedla každé jedlo. Teraz ma obdobie a zeleninu nechce vidieť, nehovorím o špenáte. Keď som vyrezávala tieto koláčiky, tak mi nezostal ani jeden odrezok. Tak možno takto postupne ju so špenátom skamarátim a uvidí, že špenát, aj keď je zelený je pre detský jazýček aj chutný.

Suroviny na špenátové cesto:  

– 6 vajec (veľkosti S)

– 4 vrchovaté lyžice kryštálového cukru

– 4 vrchovaté lyžice polohrubej múky

– 1 prášok do pečiva

– 400 g mrazeného špenátu

 

Suroviny na krém:  

– 1 vanilkový pudingový prášok

– 350 ml mlieka

– 250 g masla

– citrónová aróma

 

Na dokončenie:

-kruhové vykrajovátko na koláčiky s priemerom 6 cm

-cukrová hmota na modelovanie

-jedlé kvety (ja som si vybrala Divozel veľkokvetý)

 

 

Pracovný postup:

Cesto:

Skôr ako sa rozhodnete robiť cesto z mrazeného špenátu je najlepšie si ho ráno alebo už večer vybrať, aby sa pekne pomaly rozmrazil. Po rozmrazení si oddelíme tuhú zložku (špenát) od prebytočnej vody. Ide to úplne ľahko, ja som si to urobila len rukami, ale môžete na to použiť aj sitko. Nakoniec budete aj prekvapený, že z celkového 400 g-mového špenátu, budete mať len malú zelenú hrudku, tak do dvoch dlani 😀. Potom postupujeme ako pri príprave klasickej piškóty.

1.Oddelíme si žĺtka od bielok. Žĺtka si spolu s dvoma lyžicami kryštálového cukru elektrickým šľahačom vyšľaháme do bielej peny.

2.V miske si dôkladne premiešame prášok do pečiva a múku.

3.Bielka vyšľaháme so zvyškom cukru do tuhého snehu.

4.Nakoniec špenát primiešame do žĺtkovej zmesi a to všetko pomaly pridávame spolu s múkou do bielkovej peny.

Takto nám vznikne ľahké, sladké, krásne zelené cesto, ktoré nalejeme na plech s rozmermi 33×31 cm. Cesto som piekla pomaly pri teplote 150° C približne 40 – 45 min. Najlepšie si je cesto odsledovať na vlastnej rúre, pretože dĺžka pečenia sa môže pohybovať vyššie aj nižšie. Cesto pečieme tak, aby zostalo peknej zelenej farby, bez zbytočne hnedých okrajov. Preto je najlepšie, venovať zvýšenú pozornosť na konci pečenia a radšej skôr vybrať. Necháme vychladiť na plechu. Vychladené cesto preložíme na drevenú dosku a kovovým vykrajovátkom vykrajujeme kruhy. Mne ich vyšlo 25 ks, ale keďže som potrebovala párny počet, použila som 24 ks.

Krém:

Celé maslo si vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený a krém mixujeme dovtedy, kým nie je kryštálový cukor úplne rozpustený. Nakoniec pridáme pár kvapiek citrónovej arómy.

Konečná úprava a zdobenie:

Na zdobenie som si dopredu urobila malé žabky a kruhy, ktoré mali vyzerať ako list lekna. Lístok lekna nebolo ťažko vymodelovať, keďže som len hmotu vyvaľkala, vykrojila kruh, nožíkom vyznačila žilnatinu. Nakoniec som ešte vyrezala trojuholníkový výrez ako majú listy lekna. Ozdoby som potrebovala, aby boli poriadne tvrdé, preto som si ich pripravila dopredu.

Na každú tortičku budeme potrebovať v množstve 2x, pekne vykrojených špenátovo – piškótových kruhov. Krém som nenatierala nožom, ale aby sa mi vytvorili pekné „loptičky“, som použila cukrársku špičku č. 7. Krém som dávala do dvoch vrstiev. Na poslednú vrstvu som položila list lekna z cukrovej hmoty, krémom upevnila žabku a dozdobila kvetom Divozela veľkokvetého. Ten momentálne kvitne u nás na lúkach a je nielen krásny, ale aj liečivý.

      

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *