Bratislavské rožky

Bratislavské rožky zvyknem piecť niekoľkokrát do roka, ale nikdy nesmú chýbať ani na Veľkú noc či Vianoce. Teraz, keď máme maku a orechov hojnosti, je dobré si urobiť takúto mňamku, len tak ku káve alebo dieťaťu do rúčky :-). Cesto je ťažké maslové, takže nemusíte používať papier na pečenie, čím sa však treba vystrojiť je dostatok času na stáčanie malých rožtekov. Pre niekoho je to odraďujúci prvok a pre tých čo sa radi hrajú s cestom a múkou, stáčanie malých rožtekov môže byť dobrý relax. Za pekný vypečený a bohato naplnený rožtek ta námaha stojí, skúste si ich ešte bohato obsýpať práškovým cukrom a na chuťový pôžitok nezabudnete.

Suroviny na cesto:  

– 500 g polohrubej múky

– 250 g masla alebo margarínu

– 1 kocka droždia

– 60 g práškového cukru

– 150 ml mlieka

– 1 vajce a štipka soli

Suroviny na makovú plnku:  

– 500 g pomletého maku

– 300 g práškového cukru

– 200 ml vody

– citrónová kôra a klinček

Pracovný postup:

Z droždia, cukru a mlieka urobíme kvások. Do preosiatej múky rozmrvíme maslo, pridáme vajce. Múku s vajíčkom a  maslom dobre premiešame a vlejeme do nej kvások. Pridáme soľ, a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré nechápe na teplom mieste asi hodinu vykysnúť. Medzitým som si pripravila makovú plnku.

Príprava makovej plnky:

200 ml vody spolu s cukrom privedieme do varu, pridáme mak, citrónovú kôru a klinček, ktorý som na jemno roztĺkla, premiešame a necháme vychladnúť. Ak je maková plnka hustá zriedime mliekom poprípade vodou.

Vykysnuté cesto  si preložíme na dosku a rozvaľkáme  na hrúbku 0,5 cm. S nožíkom si povykrajujeme malé trojuholníčky, ktoré si naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Rožteky kladieme tak, aby spoj sa nachádzal na spodnej strane rožteka. Povrch ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *