Medovníčky bez vajíčka

Tento týždeň som sa rozhodla dať ten najaktuálnejší recept, aký môže byť, nielen čo sa týka prichádzajúcich Vianoc, ale čo to aj do surovín. Vajíčka v obchode sú v dosť vysokej cene, tak som si povedala, že Vám ponúknem recept, na medovníkové cesto bez vajíčka. Recept je odskúšaný niekoľko krát a vždy, keď robím medovníčky z tohto cesta sa zamyslím nad tým, že v niektorých receptoch sú naozaj vajíčka zbytočné. Vajíčka v mojom recepte sú nahradené jablkovým pyré, takže recept je vhodný hlavne pre tých, čo sú alergický na vajíčka, samozrejme nesmú byť zdobené bielkovou polevou. Cesto je na nerozoznanie s cestom, kde vajíčka sú obsiahnuté, rovnako sa správa, rovnako chutí, rozdiel nikto nespozná. Stačí cesto vyvaľkať, vykrojiť koláčiky a ľubovoľné ozdobiť, alebo nechať len tak neozdobené. Ja som sa so zdobením trošku viac vyhrala, pretože boli určené pre deti do škôlky, aby sa potešili.

Suroviny na medovníkové cesto:  

– 800 g polohrubej múky

– 280 g práškového cukru

– 200 g tuku na pečenie (Hera)

– 4 lyžice roztopeného medu

– 1 balíček korenia na perníčky

– 2 lyžičky sódy bikarbóny

– 300 ml jablkového pyré (ak nemáte doma pripravené jablkové pyré, stačí rozvariť 2 väčšie jabĺčka a najemno rozmixovať)

 

Množstvo surovín, ktoré som použila na bielkovú polevu:   (ak sa rozhodnete zdobiť)

– 1 bielok

– 150-170 g práškového cukru

  • rôzne potravinárske farbivá

 

 Pracovný postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny hladkú múku, práškový cukor, balíček korenia na perníčky a sódu bikarbónu.
  2. Do takto premiešanej sypkej hmoty pridáme ostatné ingrediencie ako med, jablkové pyré, povolenú Heru. Cesto dáme aspoň 24 hodín odpočívať do chladničky. Po odpočinutí, cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 – 5 mm a povykrajujeme koláčiky. Pečieme na papieri v predhriatej rúre na 180 °C 5-10 min. Po upečení necháme koláčiky na rovnej ploche dobre vychladiť. Takto upečené medovníky môžeme ľubovoľne ozdobiť, stačí aj namočiť jednu polovičku do čokolády tmavej alebo svetlej, alebo spojiť lekvárom dva rovnaké tvary.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *