Bürgermeister kuchen- Rakúsky kysnutý pletenec

Ako najlepšie privítať mesiac ➡október? 🍃My ho určite načneme týmto typickým Rakúskym pleteným koláčom,🌍 ktorý pozostáva z orechov, maku i tvarohu. Jeho názov je Bürgermeister čo v preklade znamená starosta. U nás trojkombináciu týchto surovín, ako je mak, orechy a tvaroh poznáme v inom koláči, pod iným názvom. Ide o tzv. štedrý koláč, alebo „štedrák“, ktorý je hlavne srdcovkou pre tých čo milujú kysnuté koláče. 👍 Asi najlepšie na koláči je to, že pri jednom reze sa stretávame naraz s troma plnkami makovou, orechovou a tvarohovou. Plnky dávame hojne, aby sme sa cítili „štedro“ a mali pocit hojnosti, zakaždým zahryznutím do koláča. U mňa je to jesenný koláč no.1 !!!🔝🔝🔝

Ingrediencie na kysnuté cesto:

– 500 g polohrubej múky

– 30 g kryštálového cukru

– 20 g droždia

– 250 ml mlieka

– 1 celé vajíčko

– ½ lyžičky soli

– 50 g masla/margarínu

 

+ 1 rozšľahané vajíčko s troškou mlieka (na potretie koláča)

 

+ bábovková forma väčšia (Ø23 cm)

 

Ingrediencie na makovú plnku:

– 150 g mletého maku

– 30 g kryštálového cukru

– 2-3 lyžice lekváru (použijeme akýkoľvek)

– 3-4 lyžice mlieka

 

Ingrediencie na orechovú plnku:

– 150 g mletých orechov

– 30 g kryštálového cukru

– 40 g hrozienok

– 4-5 lyžíc mlieka

 

Ingrediencie na tvarohovú plnku:

– 200 g tvarohu (použila som tvaroh jemný hrudkovitý)

– 30 g kryštálového cukru

– 40 g hrozienok

– 1 žĺtok

– 1 lyžica vanilkového pudingu

– 20 g masla

 

Pracovný postup:

  1. Na začiatok celého pečenia si v troch osobitných miskách najskôr pripravíme všetky tri plnky, aby boli pekne na stole nachystané. Hrozienka prepláchneme horúcou vodou a dáme odkvapkať. Po odkvapkaní ich necháme napučať, buď do čistej vody alebo aj do Rumu. Je to skôr o chuti a čo máme doma.

Maková plnka: zmiešame mletý mak, kryštálový cukor i lekvár. Podľa toho akú máme konzistenciu plnky, prispôsobujeme prilievaním mlieka. Množstvo mlieka nechám na vás, plnka by mala byť konzistenciou ani riedkej, ani hustej, určite by nemala zo závinu vytekať.

Orechová plnka: zmiešame najemno namleté orechy s kryštálovým cukrom, pridáme odkvapkané a napučané hrozienka a upravíme hustotu plnky pridaním pár lyžíc mlieka. Opätovne, aj tu by konzistencia plnky nemala byť riedka, tak aby sa pri zatočení závinu udržala vo vnútri a nevytiekla.

Tvarohová plnka: vymiešame všetky ingrediencie na tvarohovú plnku.

  1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžička) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
  2. Do väčšej misky si preosejeme polohrubú múku. Zvyšný kryštálový cukor zmiešame s roztopeným maslom/margarínom, pridáme soľ, vajíčko a prilejeme mlieko. Preosiatu múku+kvások+ostatné ingrediencie zmiešame a hnetením vypracujeme cesto. Cesto poriadne hnetieme rukou, alebo strojom, čím dlhšie tým lepšie cesto, keď je pekné pripravené je lesklé a nelepí sa o okolie misky.
  3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
  4. Cesto si vyvaľkáme na tenkú „placku“ a nožom narežeme na 3 pásy, široké približne 15 cm, ktoré budeme plniť plnkami. Každý plát natrieme inou plnkou a konce spojíme.

  1. Z naplnených dielov upletieme vrkoč.

  1. Vrkoč vložíme do bábovkovej formy, ktorú sme si z vnútra vymastili maslom alebo iným tukom. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte vo forme nakysnúť, tak približne 20 min.

  1. Kým nám vrkoč v bábovkovej forme kysne, zapneme si rúru a predhrejeme na teplotu 200°C. Po 15 minútach pečenia, teplotu rúry znížime na 120-130 °C a pomaly pečieme približne asi 1 hodinu. Koláč je vtedy pekne upečený, keď sa nelepí pri vpichnutí do koláča, má krásnu farbu a poriadne rozvoniava. Po úplnom vychladení, vyberieme koláč, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *