Tekvicové minitortičky plnené gaštanovým krémom

Keď sa začnú rodiť tekvičky na poli, tak niet tomu konca kraja. Môžem o sebe tvrdiť, že som veľký milovník tekvicových prívarkov, ale minulý rok som ich toľko zjedla, že tento rok ho už variť nebudem. Pri mojom varení mi vždy zostalo veľké množstvo tekvicových semien, ktoré sa mi nechcelo lúpať. Presušila som ich, aby boli na polovicu suché, zobrala mixér (taký v akom si mixujem smoothie) a v celku jednoducho vymixovala. Takto som sa dostala ku výbornej sypkej zelenej zmesi, ktorú som začala nahrádzať namiesto múky alebo miešala s orechami. Ak by ste nahradili kompletne múku takouto tekvicovou zmesou, dosiahnete výbornú bezlepkovú variáciu korpusu, ktorú si môžete ďalej podľa seba prispôsobovať. Tekvicové semienka sú výborným doplnkom našej stravy a ich pravidelným konzumovaním môžeme si naše telo obohatiť o magnézium a selén. Zdravým konzumovaním prispievame pre zdravé srdce, ženám zmierňuje stavy v menopauze, má protizápalové účinky a nezabúdame ani na mužov, ktorí pri problémoch s prostatou, by mali konzumovať tekvicové semena denne aspoň hrsť.

Ingrediencie na piškótovo-tekvicový plát: plech 31×31 cm

– 100 g polohrubej múky

– 230 g nadrobno vymixovaných nelúpaných semien

– 120 g kryštálového cukru

– 4 vajíčka

– 50 ml tekvicového oleja

– 100 ml mlieka

– 1 prášok do pečiva

– štipka soli

+ kruhové vykrajovátko s Ø 5 cm

 

Suroviny na gaštanový krém:  

– 250 g masla

– 250 g gaštanového pyré

– 50 g kryštálového cukru

– 1/2 vanilkového pudingu

– 150 ml mlieka

– 3 lyžice Rumu

+ zdobiaca trubička na krém, na vrchné zdobenie Wilton č. 32

 

Biela čokoládová poleva:

– 100 g bielej čokolády

– 1 lyžica oleja

– trochu Cery, pridávajte postupne podľa toho, akú chcete hustotu

 

+ akýkoľvek lekvár na potretie plátov

 

Pracovný postup:

 

Korpus:

  1. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny, počas šľahania pridáme mlieko a tekvicový olej (dodá cestu krásnu sýto-zelenú farbu).
  2. Zmiešame si preosiatu polohrubú múku, nadrobno nasekané poprípade dobre vymixované tekvicové semená a prášok do pečiva.
  3. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Kryštálový cukor pridávam v polovici šľahania, nie hneď na začiatku. Do snehu pomaly zľahka vmiešame sypké suroviny a žĺtkovú zmes. Cesto nalejeme na papierom vystlaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 150°C a pečieme. Dĺžka pečenia je okolo 15-20 min. Upečený plát necháme dôkladne vychladnúť a povykrajujeme kruhy. Mne ich vyšlo 18 ks.

 

Krém:

  1. Z pudingového prášku a z mlieka si uvaríme puding. Maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom do peny. Do mierne vychladeného pudingu vmiešame gaštanové pyré a keď sú všetky zložky dobre spojené v jeden celok, nakoniec to zmiešame s vyšľahaným maslom. S krémom spájame vždy dva diely, ktoré si ešte natrieme lekvárom. Krémom obtiahneme boky a vrch, dáme poriadne stuhnúť do chladničky a môžeme oblievať čokoládou a zdobiť. Bielu čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme lyžicu oleja a trošku cery. Každý koláčik oblejeme polevou tak, aby nám mierne po bokoch stekala. Na stuhnutú čokoládu zvyšným krémom dozdobíme vrch každej tortičky.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *