Kornútiky z piškótového cesta

Toto je druhý recept, ktorý som na kornútiky vyskúšala. Pri prvom sa mi urobili také hrubé, že som to nechala, len tak na voľný konzum. Recept som pekne odložila a napísala „nepoužiteľný“. Ono nie všetky recepty, na ktoré natrafíte sú totožné s fotkou. Tento recept je veľmi starý, chutí veľmi dobre (chuťou, by som to porovnala ku detským piškótam). Ak však chcete cesto stočiť do požadovaného tvaru je potrebné mať naozaj rýchle ruky. Preto využite ešte jeden pár…najlepšie babičky alebo svokra 🙂. Studené kornútiky sa môžu polievať na vonkajšej strane čokoládou bielou i tmavou a plniť môžete šľahačkou alebo krémom, ktorý vám najviac chutí. U mňa sú plnené mascarpone.

Ingrediencie na piškótové cesto:

– 3 vajíčka

– polohrubá múka

– kryštálový cukor

 

Ingrediencie na mascarpone krém s pudingom:

– 500 g mascarpone

– 100 g kryštálového cukru (obsah cukru môžete pridať)

– 40 g jemný kukuričný škrob Gustin

– 300 ml mlieka

 

+ zdobiaca trubička na krém Wilton č. 45 (trubička s plochou špičkou)

+ handmade papierové obaly na pečené kornútiky s farebnou stužkou

 

Pracovný postup:

Cesto na kornútiky:

  1. Podľa toho koľko vážia tri vajíčka (vajíčka majú rôznu veľkosť aj váhu), toľko dáme kryštálového cukru a polohrubej múky. Všetky tri suroviny miešame pol hodinu. Na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie, robíme lyžicou kôpky, ktoré nožom, alebo lyžicou roztiahneme do kruhu. Ja som ich rozťahovala do kruhu s Ø 8 cm. Cesto v rúre trošku narastie, preto cesta dávame menej, aby boli kornútiky tenké a dali sa pekne stočiť. Pečieme pri teplote 150 °C 6-7 min. Vyberáme ich, keď majú okraje mierne do ružova „chytené“. Ešte za tepla ich rýchlo stočíme do kornútikov a necháme vychladnúť. Tu by som doporučovala stáčať veľmi rýchlo, cesto rýchlo chladne, čím kornútiky praskajú a už ich nestočíte.

MÔJ TIP: Ja som si papier na pečenie ešte natrela olejom, cesto obsahuje vyššie množstvo cukru, ktorý počas pečenia karamelizuje, topí sa a cesto ma tendenciu lepiť sa….Na odliepaní cesta od papiera som si pomohla ostrým nožíkom.

Zdobenie:

  1. Na každý jeden upečený kornútik, som si vystrihla z papiera kruh, do ktorého som ho obalila a stiahla farebnou stužkou. Ozdobené som nakoniec naplnila krémom.

Krém:

  1. Mascarpone si vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Zo škrobového prášku Gustin a  mlieka si uvaríme puding. Vychladenú pudingovú masu pomaly po lyžiciach zašľaháme do mascarpone. Plníme kornútiky. Použila som zdobiacu trubičku Wilton č. 45 s plochou špičkou, aby som ich mala zdobené do vejárika. Koláčiky držíme v chladničke, najlepšie chutia čerstvé. Nenaplnené môžeme skladovať v mrazničke aj niekoľko týždňov a v prípade potreby ich len vyberieme a plníme.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *