Žĺtkové rezy

Moje povianočné pečenie, pečenie po Novom roku zahajujem touto klasikou. Žĺtkové rezy, pre mňa celoročný recept nielen na Vianoce a Veľkú noc. U mňa najlahodnejšia, chrumkavá žĺtková poleva,🍳🍳 ktorá ma vždy potrápi a pár krát sa aj nevydarí. Ešteže tento týždeň bol jeden z tých lepších a nemusela som recept opakovať. 💛Inak sa mi stáva, že sa buď zle nareže, praská alebo nie je na povrchu dostatočne hladká. Aké máte vy skúsenosti? Máte podobný problém alebo odskúšaný recept, ktorý sa vždy podarí?💬💭💭

Ingrediencie na orechový korpus:

– 200 g práškového cukru

– 250 g masla (poprípade iný tuk na pečenie)

– 200 g polohrubej múky

– 250 g mletých vlašských orechov

– 6 ks bielok

– 1 prášok do pečiva

– štipka soli

 

Ingrediencie na žĺtkovú polevu:

– 6 žĺtok

– 250 g práškového cukru

 

Pracovný postup:

  1. V miske vymiešame-vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. V druhej miske si zmiešame všetky sypké suroviny polohrubú múku, mleté vlašské orechy, prášok do pečiva a soľ. Sypké suroviny spojíme s maslovou hmotou. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme nakoniec do cesta. Cesto dáme na múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C približne 30 min. Kým sa nám pečie koláč pripravíme si žĺtkovú polevu.
  2. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom dohladka a polevu nalejeme ešte na horúci koláč. Krájame až po úplnom zatuhnutí polevy, ostrým nožom namočeným v horúcej vode. Krájame opatrne horná vrstva je krehká.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *