Letná doboška s krémom swiss meringue

Pre niektoré žienky, ktoré pečú tortičky, swiss meringue krém považujú za najlepší. Krém je pekne biely, vhodný na svadobné a krstinové torty, pri použití farieb sa dokonalé spojí s pigmentmi a keď je správne pripravený, je ľahučký ako obláčik. Aký krém je u vás doma ten najlepší? Vyhrávajú pudingové, tvarohové, alebo už spomínaný bielkový?

Ingrediencie na piškótové pláty svetlé: (8-9 ks)

– 6 žĺtkov (veľkosť vajíčok „M“)

– 8 bielkov

– 200 g kryštálového cukru

– 50 g tuku (maslo, tuk na pečenie)

– 300 g hladkej múky

– štipka soli

 

+ špička na zdobenie okrúhla Wilton č.12

 

Ingrediencie na piškótové pláty ružové: (8-9 ks)

-To isté ako pri svetlých plátoch + pár kvapiek červenej farby do cesta.

 

Ingrediencie na swiss meringue krém:

– 220-230 g bielok ( 6 vajíčok veľkosti „M“)

– 310 g kryštálového cukru

– 500 g masla

– štipka soli

 

Punčové hmota na gule:

– zvyšky nenaplnených korpusov

– punčová aróma

– Rum

 

Pracovný postup:

Korpusy svetlé: 8-9 plátov

  1. Na začiatok si pripravíme papier na pečenie, na ktorý sme si zo spodnej strany predkreslili kruhy. Tortu som robila vysoká a úzku, priemer som zvolila 16 cm. Ak máte doma viac plechov, pripravte si ich dopredu, šetrí to čas aj energiu a keď jeden plech vytiahnete hneď vložíte ďalší. Dokopy budeme piecť 8-9 tenkých okrúhlych plátov, pokiaľ sa cesto neminie.
  2. V miske vyšľaháme žĺtky s  kryštálovým cukrom do peny, počas šľahania pridáme rozpustený tuk alebo maslo.
  3. Z bielok, štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Jemne vmiešame preosiatu hladkú múku a žĺtkovú zmes. Pomocou cukrárenského vrecka a okrúhlej špičky na zdobenie „nalievame“ cesto do plochy predkresleného kruhu. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C a pečieme. Dĺžka pečenia môže byť od 8-10 min. Upečené pláty necháme dôkladne vychladnúť.

Korpusy ružové: 8-9 plátov

  1. Postupujeme ako pri pečení svetlých plátov, najviac pridáme kvapku červenej potravinárskej farby.

Swiss meringue krém:

  1. Skôr ako začnete pracovať je dobre si vybrať maslo, aspoň pol dňa dopredu. Je to veľmi dôležité, aby sa krém nezrazil a nechať ho pri izbovej teplote zmäknúť. Bielka dáme spolu s kryštálovým cukrom a štipkou soli do misky a všetko dáme zahrievať nad paru.
  2. Ja som počas zahrievania bielok prešľahávala metličkou, nie rýchlo, ale robila som to celý čas počas zahrievania. Pri zahrievaní som používala teplomer, ako náhle bielka dosiahli teplotu 70°C, dáme z pary preč a na najvyšších otáčkach „sirup“ šľaháme. Ja šľahám 10-15 minút. Ak nemáte teplomer, stačí ak dáte prst do bielok, ak sú horúce môžete začať šľahať.
  3. Ak je sneh našľahaný, to znamená je biely, hustý a lesklý, znížime otáčky a pomaly, ale veľmi pomaly pridávame úplne zmäknuté maslo. Ja to robím ručným mixérom a keď pridávam maslo odstránim jednu metličku a šľahám na najnižších otáčkach len jednou metličkou. Vyzerá to zvláštne, ale krém sa mi nikdy nezrazí. Nakoniec ešte pridáme vanilkovú esenciu, poriadne vyšľaháme a môžeme plniť.

Na plnenie a skladanie korpusov máme teda pripravené veľké množstvo plátov a krém. Striedame svetlý a ružový korpus, pomedzi natenko natierame biely swiss meringue krém. Aby však pláty boli vláčne, každý jeden plát dôkladne polejeme sirupovým rozvarom. Pomer 2:1 (cukor a voda). Trochu krému si odložte na vonkajšie obtiahnutie. Zo zvyšných nenaplnených plátov som si pripravila punčové gule. Zvyšky nenaplnených plátov zmiešame s Rumom do masy, pridáme kvapky punčovej arómy. Dobre vychladenú a naplnenú tortu dáme poriadne vychladiť do chladničky, okraje oblejeme bielou čokoládou, na vrch položíme tenkú vrstvu bieleho fondánu a poukladáme punčové gule.

Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *