Jesenný piškótový chlebíček

Jesenný chlebíček som vo svojom blogu zaradila do kategórie bábovky, pretože jeho chuť a všetky vlastnosti sú navlas rovnaké ako bábovka. Tým, že obsahuje väčšie množstvo oleja, zostáva dlho vláčny a svieži, dokonca aj na druhý deň máte pocit, akoby ste ho práve upiekli. Vnútorný obrázok som zvolila hrušku, pretože som chcela navodiť pocit jesene, ako spomínam dole v recepte… na výbere obrázka vôbec nezáleží. Ide o to, akú formičku doma máte a aký tvar chcete vo svojom koláčiku pri priereze vidieť.

Ingrediencie na svetlé cesto:

– 300 g polohrubej múky

– 200 g kryštálového cukru

– 3 vajíčka

– 1 prášok do pečiva

– 1 dl oleja

– 2 dl mlieka

– štipka soli

 

+ vykrajovačka hruška, vysoká 7 cm

+ plech na pečenie

 

Ingrediencie na tmavé cesto:

– 600 g polohrubej múky

– 400 g kryštálového cukru

– 6 vajíčok

– 50 g kakaa

– 1 prášok do pečiva

– 2 dl oleja

– 4 dl mlieka

– štipka soli

 

+ forma na biskupský chlebík (dĺžka35cm-šírka11cm-výška7,5 cm)

+ drevená špajľa (2ks)

 

Pracovný postup:

 

Svetlý korpus:

  1. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny, počas šľahania pridáme mlieko a olej.
  2. Zmiešame si preosiatu polohrubú múku a prášok do pečiva.
  3. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Kryštálový cukor pridávam v polovici šľahania, nie hneď na začiatku. Do snehu pomaly zľahka vmiešame sypké suroviny a žĺtkovú zmes. Cesto nalejeme na papierom vystlaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení plechu teplotu znížime 150°C a pečieme. Dĺžka pečenia je okolo 15-20 min. Upečený plát necháme dôkladne vychladnúť a povykrajujeme hrušky (samozrejme môžeme vykrajovať čo sa nám páči a aké máme k dispozícii formičky). Mne ich vyšlo 34 ks. Povykrajované hrušky v najširšom mieste prepichneme špajľou z jednej aj z druhej strany, tak aby nám vo vorme držali tvar a nerozpadli sa. Formu na biskupský chlebík vyložíme papierom na pečenie a do vnútra (snažíme sa do stredu) vložíme na špajli napichnuté koláčiky. Pripravíme si hnedé cesto.

Tmavý korpus:

  1. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny, počas šľahania pridáme mlieko a olej.
  2. Zmiešame si preosiatu polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva.
  3. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu pomaly vmiešame sypké suroviny a žĺtkovú zmes. Cesto nalejeme do formy a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení formy teplotu znížime 150°C a pečieme približne 1 hodinu. Po vychladení vyklopíme z formy a ľubovoľne dozdobíme.

Galéria:

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *