Veľkonočná torta s medovníkovými zajačikmi – Easter drip cake

Veľká noc už klope na dvere. Obchody sú plné všelijakých farbami hýriacich ozdôb a v potravinách sa objavujú prvé jahody. Po Vianociach prichádza a ozýva sa spevom vtákov Veľká noc. Veľkonočné tradície si vyžadujú viac času na prípravu, pečieme veľkonočný mazanec, vianočku a v predstihu všelijaké suché koláčiky. My sme si už začali odkladať z pečenia vajíčka, tie si dôkladne odmastíme a môžeme tvoriť a zdobiť veľkonočnú tabulu. V prírode sa častejšie zdržiavame a tak stále domov prichádzame s nejakými bahniatkami, halúzkami  a malá Lucka s palicami, ktoré sú na prvý pohľad nepoužiteľné. Všetky dary prírody zatiaľ držíme vonku aby ešte nejako vydržali do Veľkej noci a bahniatka predčasne nerozkvitli. Torta so zajačikmi neobsahuje žiadnu poťahovú hmotu, je obtiahnutá zľahka krémom a vrch obliaty bielou čokoládou. Torta na štýl „drip cake“ je veľmi jednoduchá a aj keď sa niečo „pokazí“ pôsobí to dobrým dojmom. Dookola sme poukladali medovníkových zajačikov, ktorých sme si v predstihu pripravili. Môžu tam byť aj iné veľkonočné motívy to závisí od formičiek aké máte doma a od chuti každého z nás.

Zloženie:

Plnka:                                                                                 

2 dávky kávovej plnky  (spodný korpus)

1 dávka jahodovej plnky (vrchný korpus)

1 dávka vanilkovej – základnej plnky (vrchný korpus + vonkajšie obťahovanie)

K tomu:  

– gélové farby: žltá farba (Golden Yellow), ružová (Pink), zelená (Leaf Green) a oranžová farba

– farebný cukrový máčik (oči modrý a zelený)

– vykrajovačka zajačik (8cm vysoký)

– čierna hmota na poťahovanie Sugar paste (oči)

– biela čokoláda 200 g

– trubičky na zdobenie č. 65 tráva na zajačikoch, č.2 konturovacia, č.3 vyplňovanie zajačikov redšou glazúrou, č. 45 obťahovanie korpusov farebným krémom

Medovníkový zajačikovia:

– 400 g hladkej múky

– 170 g práškového cukru

– 2 celé vajíčka

– 3 lyžice roztopeného medu

– 50 g rozpusteného masla

– 1 čajová lyžička jedlej sódy

– perníkové korenie

– 1 lyžice kakaa

Suroviny spolu vymiešame a necháme oddýchnuť 24 hodín v chladničke. Pečieme pri teplote 180 °C, 8-10 min.

Suroviny na cukrovú glazúru:  

150 g práškového cukru

1 bielok

1 lyžička maizeny

citrónová šťava

Korpusy:

 Okrúhly podstavec pozostáva z 2 svetlých a 2 tmavých korpusov, jeden korpus upečený zo 4 vajec veľkosti „L“ upečený v tortovej forme o priemere 28 cm. Na spodnú časť torty sme teda použili 16 vajec.

Vrchná časť torty je z 2 svetlých a 2 tmavých korpusov upečené sú v tortovej forme o priemere 22 cm. Každý korpus som piekla samostatne. Na hornú časť torty sme použili 8 vajec. Používame vajcia veľkosti „L“.

Pracovný postup:

Spodnú časť torty tvoria veľké okrúhle korpusy upečené v tortovej forme o priemere 28 cm. Dva svetlé a dva tmavé korpusy sú naplnené kávovou plnkou. Kávový krém kompletne použijeme na spodné poschodie. Krémom vyrovnáme boky a dáme do chladničky. Vrchnú časť torty sme naplnili jahodovou a vanilkovou (základnou) plnkou. Nakoniec sme vyrovnali boky a dali do chladničky. Po dôkladnou stuhnutí zvyšok vanilkovej plnky som rozdelila na 3 časti, ktoré som jednotlivo zafarbila na žlto, zeleno a oranžovo. Tortu som natrela a do hladka vyrovnala.

V ďalšom postupe, som si rozpustila 200 g bielej čokolády a pomaly som ju na tortu nalievala. Netreba sa pri tom ponáhľať pretože čokoláda rýchlo steká a aby nezostala väčšia časť na podnose. Nakoniec položíme dookola medovníkových zajačikov a dozdobíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *