Linecké kačičky plnené lekvárom-shortbread cookies

 Minulý týždeň sme odštartovali veľkonočné pečenie a dnes si spolu upečieme linecké kačičky plnené lekvárom. Veľmi sa teším z lineckého pečiva, pretože je tak všestranné, že sa pečie na každý sviatok a piatok,  je vynikajúce na zdobenie a keď ho dobre uskladníte má veľmi dobre trvanlivé vlastnosti. V zásobe mi zostal ešte čučoriedkový lekvár z minuloročnej úrody tak som ho použila na plnenie. Lekvár si robím sama a používam suroviny ako čučoriedky, slivky, maliny aj ríbezle. Podľa mňa sa hodí kyslejší lekvár, pretože takto zdobené koláčiky sú dosť sladké a kyslejší lekvár chuť len môže vyzdvihnúť. Tento recept mám od mojej mamky, a keďže je tých variant veľmi veľa skúšame, ktorý je najlepší. U cesta je dobre aby sa nerobili po upečení na povrchu „kopčeky“ a rovnako by malo zostať krehké. Treba dávať najviac pozor na pečenie, pretože linecké cesto sa vyberá z rúry, keď ma len trošku okraje do zlatova. Nečakáme kým je kompletne zhnednuté pretože u lineckého cesta sa to považuje už za zhorené . S týmto cestom sa mi pracovalo výborne, určite ho ešte viac krát použijem a môžem ho len odporučiť.

Suroviny na cesto:  

– 250 g hladkej múky

– 160 g masla alebo margarínu

– 2 žĺtky

– 80 g práškového cukru

– štipka soli

Suroviny na cukrovú glazúru:  

– 150 g práškového cukru

– 1 bielok

– 1 lyžička maizeny

– citrónová šťava

– žlté, oranžové a čierne potravinárske farbivo

– na zdobenie stužky

Pracovný postup:

Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy 160 g masla alebo margarínu spolu so žĺtkami, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme do penista. Potom prisypeme múku a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, cesto potom dáme do chladničky aspoň na dve hodinky oddýchnuť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm a formičkou vykrajujeme kačičky. Pečieme pri teplote 180° C až 200°C veľmi krátko cca 3-4-5 min, tu je to ťažko presne určiť teplotu, pretože každá rúra pečenie inak a koláčiky treba kontrolovať. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme. Vychladené koláčiky sú pripravené na zdobenie cukrovou glazúrou.

Pracovný postup pri zdobení kačičiek:

Asi dve veľké lyžice odoberieme z cukrovej hmoty a zafarbíme do oranžova, rovnakú časť si odložíme a necháme čisto bielu nezafarbenú hmotu (použijeme na oči a nalepenie mašličiek) zvyšok zafarbíme do žlta. Na zdobenie používame trubičku č.2. Postupujeme podľa obrázka. Najprv si orámujeme zobáčik, po vysušení si orámujeme celé telo. Nakoniec si orámované časti vyplníme glazúrou a necháme vytvrdnúť. V poslednom postupe si vybodkujeme oči a krk, ozdobíme mašličkou.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *