Bezlepkové makové srdiečka s limetkovou plnkou a maľovanou Makulienkou

Niektoré koláčiky už počas prípravy aj bez konečného zdobenia vizerajú lákavo a chutne. Ale keďže ja milujem aj to zdobenie, nedalo mi namaľovať ako inak starú známu kreslenú postavičku Makulienky, ktorá sa mi tak veľmi hodila k mojím makovým srdiečkam. Momentálne mám aj mašličkovo-štužkové obdobie teda mašlička nesmie chýbať 🙂, ktovie aké obdobie príde po tomto, ale tenké stužky sa mi hodia a páčia všade. Ozdobiť koláčik si môže každý tak ako si trúfa, ale samotná mini tortička je malá maková fantázia s kvapkou limetky v ľahkom kréme. Pri príprave ľahkého bezlepkového korpusu som sa rozplývala už len tým, aký je ľahučký i nadýchaný a ku tomu úplne jednoduchý. Z receptu upečieme 16 ks minitortičiek. Takže moje malé porekadlo na dnešný deň… Keďže je dnes streda, malý makovník za obedom treba!

Ingrediencie na makový korpus:  

– 7 vajíčok

– 100 g kryštálového cukru

– 200 g mletého maku

– ½ prášku do pečiva

– 3 lyžice vody

– štipka soli

 

– plech na pečenie o rozmeroch 30 x 36 cm

– vykrajovátko srdiečko (v najširšej časti 6 cm, výška srdiečka 7 cm)

 

Ingrediencie na limetkový krém:  

– 75 g práškového cukru

– ½ vanilkového pudingu

– 150 ml mlieka

– 125 g masla

– 1 ks limetky

– citrónová aróma

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– lekvár

– ľubovoľné ozdoby na skrášlenie povrchu tortičiek

– zelená hmota na poťahovanie

 

Pracovný postup:

Makový korpus:

  1. Žĺtky vyšľaháme s polovicou kryštálového cukru do bielej peny, pridáme vodu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a zvyšným cukrom na tuhý pevný, lesklý sneh. 200 g mletého maku zmiešame s ½ prášku do pečiva.
  2. Vyšľahané bielky spojíme so žĺtkovou hmotou a pomaly za stále miešania prisypeme mak. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C 25-30 min., alebo podľa potreby. Po upečení korpus prevrátime, dáme dole papier a necháme do druhého dňa oddýchnuť. Na druhý deň z takto odležaného plátu vykrajujeme pomocou formičky srdiečka. Povykrajujeme 32 srdiečok, ktoré spojíme tenkou vrstvou lekváru a krémom.

Limetkový krém:

  1. Práškový cukor vyšľaháme spolu s maslom. Z vanilkového pudingu a mlieka uvaríme puding, ktorý po vychladení zašľaháme do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme vytlačenú šťavu z limetky, trošku citrónovej arómy.

Dokončenie a dozdobenie:

  1. Povykrajované srdiečka natrieme z jednej strany lekvárom a na lekvár položíme tak približne 2 malé kopcovité lyžičky limetkového krému. Položíme druhé srdiečko. Krémom vyrovnáme boky minitortičiek a dáme na noc schladiť do chladničky. Hmotu na poťahovanie vyvaľkáme na hrúbku 2 mm, vyrežeme dlhé pásy a obtiahneme po celej šírke. Takto upravené minitortičky sú pripravené na zdobenie. Zdobiť môžeme živými kvetmi, marcipánovými ozdôbkami.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *