Koláčik z pochúťkovej smotany

Tento recept keď som prvý krát ochutnala, tak som sa do neho v tom momente zamilovala. Zozačiatku som ho robila tak často, že si to vyžadovalo väčšiu prestávku :-), no a teraz som sa k nemu opäť vrátila. Pôvodne som ho mala zapísaný ako „falošné tiramisu“, ale názov „koláčik z pochúťkovej smotany“ sa mi zdá výstižnejší. Na leto je táto smotanová pochúťka ako stvorená, pretože priamo vychladený z chladničky sa hodí ku každej letnej oslave a poteší všetky chuťové poháriky.

 

Suroviny na cesto:  

– 200 g polohrubej múky

– 1 balenie kypriaceho prášku

– 4 vajcia

–  5 lyžíc kryštálového cukru

– 10 lyžíc oleja

– 200 ml mlieka na zriedenie cesta, /ak by mlieko nestačilo pridáme vodu/

Suroviny na krém:  

– 750 ml mlieka

– 200 g práškové cukru

– 3 zlaté klasy

– 600 g pochúťkovej smotany

K príprave potrebujeme ešte:  

– ovocný džem na potretie plátu

– instantnú kávu /4 lyžice kávy nasypeme do 2 dcl hrnčeka a zalejeme horúcou vodou/

– rum, podľa chuti

– 1 balenie veľkých piškót /240g/

– kakao na posypanie koláča

Pracovný postup:

Žĺtky vymiešame spolu s cukrom do penista, pridáme olej. V ďalšej nádobe si premiešame múku s práškom do pečiva. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh do ktoré postupne pridávame žĺtky vymiešané s cukrom a múku vymiešanú s práškom do pečiva. Na zriedenie cesta pridáme 2 dcl mlieka. Cesto musím mať konzistenciu klasického piškótového cesta. Ak je stále husté pridávame vodu. Dáme vyhriať rúru.

Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysýpaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C. Upečený plech potrieme džemom.

Z mlieka, 3 zlatých klasov a práškového cukru si uvaríme hustý puding, ktorý za občasného premiešania budeme postupne schladzovať. Do vychladeného pudingu vmiešavame kyslú smotanu.

Jednu polovicu krému natrieme na plát s džemom, na tento plát kladieme piškóty, ktoré sme namočili do kávy s rumom. Piškóty kladieme tesne vedľa seba. Na piškóty natrieme druhú polovicu krému a posypeme kakaom. Necháme cez noc stuhnúť do  chladničky.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *