Tanečnica v kroji

Minulý týždeň sme všetky tri ženy žili folklórom a Východnou. Aj keď po niektoré roky sme sa zúčastnili samotného vystúpenia, tento krát sme to nechali na papučovú kultúru s kávou v ruke. Folklór a jeho prvky idú veľkou rýchlosťou do popredia a mňa to len teší, pretože takto si stále pripomínam odkiaľ sme, ako sa žilo a samozrejme varilo a pieklo. Ľudový kroj bol typickým oblečením ľudí žijúcich na dedine. Dĺžka sukni, farebnosť, výšivka a ornamentika nám určovali kraj, vek u žien napríklad stav. Ženu v kroji, ktorú som upiekla má na sebe čepiec, rukávce, košeľu s bohato zdobenými rukávmi, sukňu a zásteru. Žena stojí na tráve s poľnými kvetmi. Vrchnú časť torty a čepiec som ušila a musím sa priznať, že z toho všetkého sa mi to asi najviac páčilo. Dúfam, vás budem aspoň trošku inšpirovať a nezabudnite, že takýmto spôsobom môžete upiecť aj nevestu alebo princeznú.

Zloženie:

Plnka:                                                                                 

1 dávka jahodovej plnky

1 dávka orechovej plnky

½ dávky krému na zdobenie (základný biely krém prifarbený zelenou farbou)

K tomu:

– gélové farby: fialová (Violeta), modrá (Azur Real), žltá ( Golden Yellow)

– práškové farby: červená, zelená

– K2 hmota (800g), kukuričný škrob

– Smartflex flower (200 g) na modelovanie kvietkov a dekoračných džbánov

– malé biele a zlaté cukrárenské guľôčky, ozdobné trubičky č. 2, č. 66

Korpusy: (3+2)

Upečieme 2 vanilkové korpusy a 3 kakaové korpusy, každý z 3 vajec o priemere 28 cm. Každý korpus som upiekla samostatne. Veľkosť vajíčok som použila „L“.

Bábovka:

5 vajec, 200 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vanilkový pudingový prášok, 1 prášok do pečiva, 1 dc oleja, 1-2 dc mlieka a hrozienka.

Postup: Žĺtky s cukrom šľaháme elektrickým šľahačom 10 minút do hmoty pridávame vanilkový pudingový prášok, pridáme olej a ak potrebujeme zriediť pridávame mlieko. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh do ktorého postupne zľahka primiešavame vyšľahané žĺtky, taktiež pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec hrozienka. Nalejeme do bábovkovej formy a pečieme pri teplote 180 °C 40-50 minút.

Pracovný postup pri príprave ozdôb:

Smartflex hmotu rozdelíme na niekoľko časti a ľubovoľne ich zafarbíme. Vyvaľkáme na drevenej doske, jemne poprášenej s kukuričným škrobom a ostrím nožíkom vykrajujeme rôzne džbány. Aby sme využili aj prvky z ľudovej ornamentiky pinzetou vkladáme malé cukrárenské guľôčky. Vkladanie si vyžaduje veľkú trpezlivosť a môže to zabrať aj pol dňa. Výsledok však stojí za to. Ja som vymodelovala 4 džbány zo zvyšnej hmoty som vykrajovala kvietky, lístky a modelovala malé ružičky. Kvietky doporučujem modelovať veľmi jednoduché nakoľko samotná torta pôsobí dosť zložito.

Pracovný postup pri príprave vrchnej časti kroja:

Potrebujeme zvyšné látky, čipky, vatu, gorálky, stuhu. Vrchná časť odevu ako je čepiec, košeľa, vestička sú ušité. Čepiec je vyrobený zo širokej stuhy, ktorú som harmonikovo naskladala a cikcakovito farebnými niťami zošila. Okraj čepca tvoria nahusto navlieknuté gorálky a prišité o čepiec. Ako druhú vec som ušila rukávy z jemnej čipky, ktoré aby boli pekné biele a široké sú vyplnené vatou. Nakoniec je presne na telo prišitá vestička a ukončené je to golierom z hrubej bavlnenej čipky. Na rukávoch sú farebné bavlnky omotané ako „rukávniky“. Vrch kroju by mala ladiť zo spodkom. Ja som si vybrala kroj zo stredného Slovenska.

Pracovný postup pri príprave samotnej torty:

Upečené korpusy naplníme jahodovým a orechovým krémom a to tak, že tmavý plát torty natrieme orechovým krémom a položíme naň svetlý plát. Svetlý plát natrieme lekvárom a jahodovým krémom. Postup opakujeme. Tortu ukončíme tmavým plátom. Každý korpus dostatočne zvláčnime mandľovým likérom „Amaretto“. Vyrovnáme boky torty a necháme na noc zaťažiť do chladničky.

  1. Časť K2 hmoty zafarbíme zelenou farbou, vyvaľkáme na drevenej doske a jemne prenesieme na vrch torty. Povykrajujeme srdiečka a striedavo ako nám to ukazuje obrázok priliepame na bok torty.

 2.  Základný krém na zdobenie nafarbíme na zelenú farbu. Trubičkou č.2 zdobíme okraj srdiečok.

3.  Ako poslednú vec z K2 hmoty si vymodelujeme plot a trávu. Kúsok zafarbíme do tmavo zelena a pomocou marcipánového lisu si vytvoríme trávu okolo celého spodného okraja torty.

4. Poukladáme kvietky, na vrch položíme bábovku a základným krémom dôkladne ponatierame bok bábovky čim povyrovnávame jej okraj, zakryjeme diery.

5. Asi 10 detských piškót nahrubo rozdrvíme v miske a poriadne ich zalejeme mandľovým likérom. Premiešame. Vytvorí sa nám dobré tvarovateľná hmota. Vôbec nám nebude vadiť keď časť piškót zostane nerozmočených pretože časom aj tak povolia a naberú vlhkosť. Telo bábiky vložíme do bábovky a prechod medzi sukňou a vrchnou časťou tela spojíme touto piškótovou hmotou.

6. K2 hmotu na žlto prefarbenú rozvaľkáme, nožíkom povykrajujeme časti sukne, ktoré chceme mať touto žltou hmotou prikryté. Predok sukne nemusíme pokrývať, pretože tam použijeme snehovo bielu zásteru. Zásteru na obidvoch koncoch zahneme smerom von a jemne po okrajoch navlnkujeme. Takto celá žena pôsobí akoby sa pohybovala na lúke s poľnými kvietkami za jemného vetra. Nakoniec trubičkou č. 2 vyplníme nezakryte časti sukni. Trubičkou č. 66 (trubička na tvorbu lístkov) vytvoríme veniec okolo celej  dolnej časti sukni. Do pása previažeme oranžovú stuhu, poukladáme kvietky a ozdobné džbány a torta je hotová.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *