Estonský kringel – makový a škoricový, Estonian kringel bread

Takto na jeseň je dobre sa poriadne zohriať, nielen z vonku, ale aj z vnútra. Veľmi dobre padne nejaký škoricový koláč, pretože škorica sa hodí na celkové zahriatie organizmu, a ako korenina aj krásne prevonia byt počas pečenia, skoro až tak vianočne. Na záhrade nám pekne červeňajú jabĺčka a my už viac menej máme skoro všetku úrodu doma, ešte pár tekvíc, niekoľko hrušiek a môžeme začať piecť aj jablkovo-hruškové variácie. Estonský kringel je výborný koláč, pečie sa makový alebo škoricový, dokonca minulý rok som piekla aj kakaový, čo je tiež veľmi dobrá kombinácia. Okrem týchto dvoch som ešte piekla jeden a ten padol za pár hodín  😀 tak som si to ešte raz zopakovala.

Suroviny na kysnuté cesto:  

– 600 g hladkej múky

– 250 ml teplého mlieka

– 50 g kryštálového cukru

– 1 droždie

– 1 vajíčko

– 130 g tuku na pečenie (Palmarín, Hera)

– 1 lyžička soli

+ vajíčko na potretie

 

Suroviny na makovú plnku:  

– 100 g mletého maku

– 2 lyžice ľubovoľného lekváru

– 50 ml mlieka, môže byť aj viac, regulujeme podľa hustoty

– 2-3 lyžice kryštálového cukru, kto ma ako rád sladké dá viac 😉

 

Suroviny na škoricovú plnku:  

– 150 g povoleného masla

– 50 g kryštálového cukru

– 2 kopcovité lyžičky mletej škorice

 

Pracovný postup:

  1. Z vlažného mlieka, trochu (1 lyžica) kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť približne 10 minút.
  2.  V miske si dôkladne premiešame hladkú múku, zvyšok kryštálového cukru, prilejeme kvások, čiastočne  roztopený tuk na pečenie a nezabudneme ešte na vajíčko a lyžičku soli. Takto cesto poriadne hnetieme rukou alebo strojom, čím dlhšie tým lepšie. Cesto, keď je pekné pripravené je lesklé a nelepí sa o okolie misky.
  3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, približne na 1 hod. (môže aj menej)
  4. Za ten čas, ako nám cesto pekne kysne si pripravíme plnku škoricovú a makovú. Pri škoricovej plnke si zmiešame všetky suroviny do kopy a to povolené maslo, cukor a škoricu. Pri makovej plnke som si najprv rozmiešala mak, cukor a lekvár, a nakoniec som si primiešavala vlažné mlieko. Mlieka tak, aby sa mi vytvorila maková plnka, ktorá sa dobre natiera na cesto, ani riedka ani tuhá.
  5. Cesto si vyvaľkáme na tenkú „placku“ a natrieme pripravenou plnkou, na fotke je škoricová.

  1. Pekne zrolujeme do rolády.

 

  1. Ostrým nožom prerežeme na polovicu.

 

  1. Obe časti začneme prepletať cez seba.

 

  1. Nakoniec pekne zvinieme do venca tak, aby spoj bolo čo najmenej vidieť. Ja som si veniec ešte pre istotu na mieste spoja, prepichla drevenou špajlou, aby sa mi počas pečenia neroztrhal. Takto pripravený veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte na plechu nakysnúť tak približne 20 min.

 

  1. Kým nám jeden veniec kysne, zapneme si rúru na teplotu 220-230°C (Teplota je tu dôležitá pri kysnutom ceste, ak dáte nižšiu teplotu, koláč vám bude v peci naďalej kysnúť, dlho piecť a nakoniec sa môže potrhať, nebude tak pekne navrstvený.)
  2. Nakysnutý koláč pečieme pri počiatočnej teplote 220-230°C približne 10 min., potom teplotu znížime na 120-130 °C a pomaly dopekáme, môže to byť aj 30 min. Koláč je vtedy pekne upečený, keď sa nelepí pri vpichnutí do koláča, má krásnu farbu a poriadne rozvoniava. Počas pečenia som si pripravila hneď aj makový koláč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *