Veselé medovníčky

Medovníkové cesto na pečenie vianočných koláčikov, zvyknem pripravovať na sv. Mikuláša 6.12. Každý rok, takto vyskúšam nový recept a mala som to šťastie natrafiť skôr na tie lepšie. Niektoré, sú po upečení mäkšie, niektoré potrebujú čas na to svoje odžitie. Mám odskúšané, že čím viac medu,  tým sú skôr vláčnejšie a tak sa počas pečenia nevysušia. Už druhý rok si pripravím cesto aj na 2x, časť vložím do chladničky, pretože pri mojej Lucke a jej malých kamarátoch je problém udržať medovníčky až do Vianoc. 🍯🎄🍯

Suroviny na cesto:                                       

– 500 g polohrubej múky

– 125 g masla alebo margarínu

– 3 vajíčka

– 250 g práškového cukru

– 3 PL tekutého medu

– 1 prášok do pečiva

– perníkové korenie

 Na ozdobu:

– umelé oči

– farebné stužky

Pracovný postup:

Do preosiatej múky pridáme všetky sypké suroviny práškový cukor, prášok do pečiva a perníkové korenie. Dobre premiešame. Do takto premiešanej sypkej hmoty,  zapracujeme ostatné ingrediencie ako med, vajíčka a maslo, poprípade margarín. Cesto dáme aspoň 24 hodín odpočívať do chladničky. Po odpočinutí cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 – 5 mm a povykrajujeme perníkových panáčikov. Pečieme na papieri v predhriatej rúre na 180 °C 5-10 min. Po upečení necháme perníčky na rovnej ploche dobre vychladiť.

Suroviny na cukrovú glazúru:  

    • 150 g práškového cukru
    • 1 bielok
    • 1 lyžička maizeny
    • citrónová šťava
    •  potravinárske farbivo

Pracovný postup pri zdobení:

Všetky ingrediencie na cukrovú polevu dobre vymiešame, rozdelíme na niekoľko časti a zafarbíme ich rôznymi farbami. Perníčky zafarbíme. Po zaschnutí spodnej vrstvy ešte prirobíme gombíky, očká a položíme mašličku na krk. Zdobiť môžeme rôzne.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *