Makové hviezdičky

Recept na makové hviezdičky by sa asi skôr hodil pred Vianocami, ako po nich, ale pred nami je ešte Silvester a Nový rok, teda kto má nebodaj doma málo koláčov kludne nech vyskúša. My doma nepečieme veľa, takže nám sa akurát ich príprava hodila. Tie krásne kulisy z machu a ihličia sme našli s mojou Luckou pri Váhu u nás v Liptovskom Mikuláši. Ani do poslednej chvíli som nemala predstavu ako budú fotky vyzerať a tu hľa, naozaj stačí ísť do prírody. Keď som videla na kameni ten krásny zelený mach so smaragdovou farbou, tak som neodolala. ..Ale naspäť k receptu…Tento recept je jeden z mnoha receptov, ktorý sa oplatí robiť nielen na Vianoce, ale stále počas celého roka. Vo svojej podstate ide vlastné o makové linecké pečivo, ktoré po natretí lekvárom na druhý deň krásne odžije a v ústach sa rozplývajú ako obláčik.

Suroviny na cesto:  

– 300 g hladkej múky

– 150 g práškového cukru

– 150 g pomletého maku

– 250 g masla

– 1 vajíčko

– ½ prášku do pečiva

 

Na dokončenie:

– akýkoľvek lekvár alebo marmeláda

Pracovný postup:

  1. V miske si elektrickým šľahačom dopenista vyšľaháme maslo, vajíčko a práškový cukor. V ďalšej nádobe si zase dokopy zmiešame preosiatu hladkú múku, ½ prášku do pečiva a samozrejme nakoniec to najdôležitejšie krásny tmavý-voňavý čerstvo namletý mak. Všetky spomínané ingrediencie spolu zmiešame, vypracujeme v hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať, najlepšie cez noc do druhého dňa.
  2. Množstvo cesta je na približne 4 plechy. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme hviezdičky. Hrúbka rozvaľkaného cesta je okolo 4-5 mm. Hviezdičky kladieme priamo na plech, cesto je dosť mastné, neprilepia sa.
  3. Koláčiky pečieme veľmi krátko v dobre vyhriatej rúre asi tak 4-5 minút pri teplote 180° C. Koláčiky sú vtedy dobre upečené, ak sú po okraji mierne zhnednuté, pozor však na spálenie. Pri tomto recepte je najlepšie…ako sa vraví „stáť pri peci“, pretože každá rúra pečie inak a makové drobné pečivo je vo všeobecnosti náchylnejšie na spálenie. Upečené hviezdičky necháme ešte na plechu úplne vychladnúť, aby sa nepokrivili. Nakoniec koláčiky zlepujeme marmeládou alebo lekvárom na druhu však nezáleží a môžeme posypať práškovým cukrom.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *