Vianočka Trojkráľová

Vianočku častejšie kupujem ako robím, ale najradšej ju mám na raňajky bez hrozienok a nahrubo namastenú maslom a vrch….ten musí byť obsypaný chrumkavými mandľami. Prepletané, či len tak všelijako spletené krásavice sú naozaj nielen slávnostným pečivom. Najviac čo ma asi zajímalo pri tomto recepte nebolo ani tak samotné pečenie a miesenie cesta, ale pletenie vianočky, a keďže ja to vždy zabudnem musím sa stále pozrieť do svojich papierov alebo použiť vševediaci Google. Ja mám dnes nacvičené prepletanie zo štyroch dielov, ale za týždeň to už zase zabudnem….a nabudúce opäť si otvorím zošit, a budem študovať, a takto dookola, a že pečenie nie je zábavné. Ak sa vám bude zdať môj spôsob zložitý, najjednoduchšie je urobiť tri malé spletené vrkoče a upiecť ich ako tri malé vianočky. Je na vás aký spôsob si vyberiete.

Suroviny na cesto:  

– 600 g hladkej múky

– 150 g Hera

– 120 g práškového cukru

– 200 ml mlieka

– 3 žĺtka

– 40 g hrozienok

– 40 g mandlí

– 30 g mandľových lupienkov na posypanie

– 1 kocka droždia

– 1 balíček vanilkového cukru

– štipka soli

– vajíčko s troškou mlieka na potieranie

Postup pri príprave cesta:

  1. Hneď na začiatok si pripravíme do väčšej misky múku. Tú si preosejeme a zároveň prevzdušníme. Ja som si dala múku cez noc na radiátor, aby nebola studená.
  2. Z droždia, jednej lyžice cukru a asi 1/3 teplého mlieka pripravíme kvások. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť približne 15 min.
  3. V ďalšom kroku vyšľaháme elektrickým šľahačom tuk na pečenie so zvyšným cukrom i vanilkovým cukrom. Do takto krémovej zmesi postupne po jednom zašľahávame žĺtka a nakoniec soľ so zvyšným mliekom.
  4. V úplne poslednom kroku spojíme všetky ingrediencie a to kvások + vyšľahanú tukovú zmes + múku + hrozienka a mandle. Vypracujeme v hladké, lesklé, nelepivé cesto. Ja som cesto miesila ručne približne 20 min. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Počas kysnutia ho 3x prerušíme, opäť ručne prehnetieme a nechávame kysnúť. Trvá to približne 1 hodinu.

Pracovný postup pri pletení vianočky:

  1. Pekne vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí a vyvaľkáme ich na úzke valčeky.
  2. Spodnú časť vianočky upletieme zo 4 vrkočov. Upletený spodok položíme na papier na pečenie a konce vianočky upevníme špajlami, aby sa vianočka počas pečenia neroztiahla.3.   Druhé poschodie vianočky upletieme z 3 častí ako klasický vrkoč.

4. Posledné tretie poschodie vianočky spletieme z posledných dvoch častí. Vianočku natrieme vajíčkom zmiešané s troškou mlieka, upevníme špajlami, aby sa nerozplietala a necháme vykysnúť približne 30 min. na teplom mieste.

5. Tesne pred pečením ešte raz natrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.

6. Teplota pece pri sádzaní musí byť 200°C až 220°C na prvých 15 min., potom teplotu znižujeme na 150°C až 170°C. Dopekáme ďalších 45 min. alebo podľa potreby. ( Pozor na teplotu, už som to spomínala pri pečení škoricového koláča, http://www.kreativnepecenie.com/2017/10/estonsky-kringel-makovy-a-skoricovy-estonian-kringel-bread/ ,že kysnuté cesto začíname piecť vždy pri vysokej teplote. Veľa receptov píše okolo 160°C je to strašne málo, potom vznikajú chyby, že vianočka je potrhaná, zmení svoj tvar …..). Piekla som na najspodnejšej mriežke, ak sa vám zdá, že vrch začína byť príliš tmavý, položte na vrch vianočky papier na pečenie. Vianočku to ochráni pred spálením a zvyšok sa pekne dopečie.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *