Keksíky so sušenými jabĺčkami

Z jesene nám ostala poriadna kopa sušených jabĺčok, a keďže je najvyšší čas sa pozbaviť starých zásob, budem ich povinne pridávať do každého cesta. Každý deň si urobím minimálne jeden krát čaj, to je vraj dobre na prevenciu i proti chorobám a je to vynikajúca nahraška lacných farebných čajov. Okrem vyššieho obsahu vlákniny v ceste sme zároveň znížili i  nejakú tu kalóriu a naozaj stačí menej sladiť. Namočte kúsky sušených jabĺčok do teplej vody na 15 min. a môžete ich pridať do cesta na lievance, vianočiek a závinov.

Ingrediencie na cesto:  

– 400 g hladkej múky

60 g kryštálového cukru

– 250 g tuku na pečenie

– 2 žĺtky

– 2 lyžice mlieka

– 1 hrsť pokrájaných jablkových sušienok

– 1 hrsť Chia semienok

– 1 hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov

– štipka soli

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– vykrajovačka v tvare vajíčka vysoká 8 cm, široká 5 cm

– malý kruh s Ø 2,5 cm

– ríbezľový lekvár

– rôzne krátke vetvičke zo stromčekov

– malé množstvo cukrovej glazúry na upevnenie

 

Suroviny na cukrovú glazúru:  

– 75 g práškového cukru

– 1/2 bielka

– 1 lyžička maizeny

 

Pracovný postup:

  1. Elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy 250 g tuku na pečenie spolu so žĺtkami, soľou, dvoma lyžicami mlieka a kryštálovým cukrom. Vyšľaháme do penista.
  2. Prisypeme múku, pokrájané jabĺčka, Chia semienka a nahrubo nasekané orechy a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, cesto potom dáme do chladničky aspoň na dve hodinky oddýchnuť.

3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm a formičkou vykrajujeme rôzne tvary v mojom prípade to boli vajíčka s kruhovými otvormi na lekvár (vrchná časť) a celé vajíčka (spodná časť). Pečieme pri teplote 150° C cca 5-10 min., každá rúra pečenie inak a koláčiky treba kontrolovať. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme. Vychladené koláčiky sú pripravené na zdobenie vetvičkou s cukrovou glazúrou.

4. Zo surovín na cukrovú glazúru si spravíme bielu polevu, ktorou upevníme vetvičky na koláče. Spodnú časť natrieme lekvárom a zakryjeme to vrchnou častou s otvorom. Koláčiky nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom. Koláčiky sú najlepšie na druhý deň.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *