Mandľový medvedíci

Recepty na blog pridávam podľa nálady, ale snažím sa trošku prispôsobiť aj podľa dostupnosti surovín. Tieto sušienky, možno neobsahujú žiadne sezónne ingrediencie, ale tentokrát som dostala chuť trošku experimentovať s mandľovou múkou. Našla som jeden výborný recept, kde som časť múky nahradila mandľovou. Tento typ cesta je ideálne pre tých, ktorí sa snažia z nejakých dôvodov eliminovať pšeničnú múku. Ktovie, ako by to dopadlo, keby som nahradila aj tu zvyšnú polovicu pšeničnej múky mandľovou….tento experiment si nechám na budúce a možno vznikne výborná verzia bezlepkového receptu. Musím to však vyskúšať, pretože s cestom sa ťažšie pracovalo. Mierne sa lámalo, nebolo tak hutné, ako pri použití celého množstva pšeničnej múky. Aj napriek zvýšenému lámavosti cesta počas vykrajovania, sušienky po upečení krásne voňajú a určite sa aj odvďačia svojou príjemnou chuťou. Najlepšie sú však odstáte niekoľko dní.

Ingrediencie na mandľové sušienky: 2 plechy

– 200 g hladkej múky

– 70 g práškového cukru

– 125 g masla

– 1 vajíčko

– 40 g mandľovej múky

– 15 g kakaa

– 1/2 lyžičky mletej škorice

– štipka soli

Ingrediencie na trvanlivý sušienkový krém:

-75 g zmäknutého masla

-3 lyžice sušeného mlieka (odtučneného)

-50 g práškového cukru

-2 polievkové lyžice instantnej kávy

 

Ingrediencie na kakaovú cukrovú glazúru:  

– 150 g práškového cukru

– 1 bielko

– 1 lyžička maizeny

– 1 lyžička kakaa

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– vykrajovačka macka (5 cm)

– kávové zrná

 

Pracovný postup:

  1. V miske si elektrickým šľahačom dopenista vyšľaháme maslo, vajíčko a práškový cukor. V ďalšej nádobe si dokopy zmiešame preosiatu hladkú múku, mandľovú múku, kakao, škoricu a štipku soli. Všetky spomínané ingrediencie spojíme a vypracujeme v hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať, najlepšie cez noc do druhého dňa.
  2. Množstvo cesta je na približne 2 plechy. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme. Hrúbka rozvaľkaného cesta je okolo 3 mm. Kladieme na papier na pečenie alebo priamo na plech (ja som kládla priamo na plech)
  3. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre približne 12 minút pri teplote 150° C. Upečené koláčiky necháme ešte na plechu úplne vychladnúť, aby sa nepokrivili. Medvedíkov rozdelíme na dve polovice. Vrch a spodok. Vrch budeme zdobiť-polievať cukrovou polevou.
  4. Suroviny na cukrovú glazúru vymiešame v hladkú polevu (ja miešam ručne, 20 min nepretržite) a ½ upečených medvedíkov ponatierame polevou. Na vrch dozdobíme kávovým zrnom. Polevu necháme dobre zaschnúť.
  5. Začneme si pripravovať krém. Do pohárika si zalejeme horúcou vodou (3 lyžice) instantnú kávu. Do kávového odvaru pridáme dve lyžice cukru, ktoré sme odobrali z celkovej dávky, necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne prilievame kávový odvar a prisypeme sušené mlieko. Krém ešte nakoniec dobre vyšľaháme, dáme do cukrárskeho vrecka a plníme spodnú časť keksíka. Na vrch hneď priložíme druhú ozdobenú polovicu. Skladujeme v uzatvorenej dóze.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *