Cassata tvarohová bomba

Doneste si do bytu trošku z Talianska a pripravte si so mnou tento mega tvarohový koláč nazývaný Cassata, alebo sicílska tvarohová bomba. Tradičný sicílsky koláč, ktorý sa pripravuje zo syra ricotta, môžeme nahradiť nízkotučným roztierateľným tvarohom. Jemná chuť tvarohu sa dotvára s pikantnou chuťou a vôňou kandizovaného ovocia, čerešní a pomarančovej kôry, ďalej kúskami horkej čokolády a najemno nasekaných horkých mandlí a pistácii. Ak ste milovníci tvarohu a v koláči máte najradšej tvaroch a opäť len tvaroh, v tom prípade je dezert určený pre vás. Je to naozaj luxusný zákusok hlavne na chute a kvalitné ingrediencie.

Potrebovať budeme:

– plech na pečenie 38 x 32 cm (použila som vlastne najväčší plech, ktorý som doma našla, a ktorý sa mi zmestí do rúry)

– miska s objemom 2 litre

– špička na zdobenie č. 17

– potravinová fólia

 

Ingrediencie na piškótové cesto:  

– 6 vajec (vajíčka veľkosti „M“)

– 6 lyžíc polohrubej múky

– 5 lyžíc kryštálového cukru

– 2 lyžice oleja

– 2 lyžice horúcej vody

– ½ kypriaceho prášku

– štipka soli

 

Ingrediencie na vnútornú tvarohovú plnku:  

– 1kg mäkkého roztierateľného tvarohu / ricotta

– 150 g práškového cukru

– 1 vanilínový cukor

– 150 g orechov (použite aké máte mandle, pistácie, ja som použila vlašské orechy)

– 150 g kandizovaných čerešní

– 150 g rôzneho kandizovaného ovocia a kôry

– 50 g na kúsky nasekanej kvalitnej horkej čokolády

Na prípravu želatíny:

– 30 g želatíny (1 ½ sáčka)

– 250 ml mlieka

+ piškóty na predelenie jednotlivých tvarohových vrstiev (nemusia byť)

 

 Ingrediencie na plnku pre vonkajšie zdobenie:  

– 250 g tvaroh odtučnený roztierateľný

– 250 g masla

– 100 g práškového cukru

– 1 lyžica krém „Olé“

 

Pracovný postup:

Svetlý korpus:

  1. Dôkladne si premiešame všetky sypké suroviny, a to preosiatu polohrubú múku,  ½ kypriaceho prášku a soľ.
  2. V miske vyšľaháme bielka so 4 lyžicami kryštálového cukru do pevnej lesklej peny.
  3. Žĺtka vyšľaháme do peny so zvyšným kryštálovým cukrom (posledné 2 lyžice), pridáme olej a za stále šľahania aj pomaly horúcu vodu. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.
  4. Cesto nalejeme na plech vystlanej papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 170°C. Po vložení plechu do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 20 min. Upečený piškótový korpus necháme vychladnúť do druhého dňa.

Plnenie

  1. Najskôr si vystelieme misku potravinovou fóliou tak, aby jej konce prevísali cez misku (pre lepšie vyklopenie tvarohovej bomby). Z plátu si vyrežeme malý kruh na spodok misky, veľký na zakrytie a zo zvyškov vystelieme boky.

  1. Vo väčšej miske vymiešame tvaroh, vanilínový a práškový cukor. Z kandizovaných čerešní odoberieme hrsť rovnako aj z iného kandizovaného ovocia, dáme bokom, to budeme používať na zdobenie. Všetky zvyšné suroviny vmiešame do tvarohu (kandizované čerešne, kôra, kúsky čokolády, orechy). Pripravíme si želatínu a to tak, že do menšieho hrnca nalejeme 250 ml mlieka a nasypeme želatínu, necháme na približne 10 min. napučať. Za stáleho miešania zahrejeme (nevaríme) až do úplného rozpustenia. Želatínu vlejeme do tvarohovej masy, všetko dôkladne premiešame. Pre efekt som naliala časť tvarohovej plnky do misky (asi ¼) a poukladať piškóty. Takto ešte raz zopakujeme, ako to vidno v reze na fotke. Zakryjeme piškótovým plátom vrch, dáme do chladničky poriadne stuhnúť.

  1. Po dôkladnom stuhnutí (približne 12 hodín) tortu vyklopíme. Na konečné dotvorenie si vymiešame tvarohový krém. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom dopenista, pridáme tvaroh a nakoniec krém Olé. Všetko na konci dobre vyšľaháme, naplníme cukrárenské vrecko a ľubovoľne zdobíme. Na vrch poukladáme kandizované ovocie, ktoré sme si odobrali pri príprave tvarohovej plnky. Podávame dobre vychladené.

Galéria:

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *