Zelená roláda z hlávkového šalátu

Nikdy, ani vo sne by ma nenapadlo, že niekedy budem robiť roládu zo zeleného šalátu. Je tu ďalší z mojich receptov, kde sme opäť použili, ako prírodnú zelenú farbu – farbu z listov hlávkového šalátu 💚💚💚. Rovnako i špenát svojou neutrálnou chuťou a krásnou farbou sa hodí do svetlej piškóty. Ja na 100 % doporučujem💯 tento svieži zákusok, netreba sa báť ani „trávovej“ chuti, pretože zelené lístky sa v piškóte dobre prepečú, koláčovo zavoňajú a v kombinácii s jahodovou plnkou sa úplne božský, chuťovo dotvoria. 🍓🍓Hlávkový šalát má jednu veľkú výhodu a to tú, že ho môžete jesť stále počas celého dňa a podávať ku všetkému. Či už sa konzumuje surový alebo varený, či sa kombinuje s ovocím a zeleninou, vždy ma to svoje TOP zastúpenie v kuchyni, ale aj v pozitívnych účinkoch na naše zdravie.🔝

Suroviny na piškótovo-šalátové cesto:  

– 5 vajec (veľkosť M)

– 4 lyžice kryštálového cukru

– 5 lyžíc polohrubej múky

– 1 prášok do pečiva

– 300 g najemno rozmixovaného zeleného šalátu (šalát hlávkový)

 

Suroviny na jahodový krém:  

– 250 g masla

-100 g kryštálového cukru

– 1 jahodový pudingový prášok

– 350 ml mlieka

– punčová aróma

+ čerstvé jahody ( okolo 500 g )

 

Na dokončenie:

– plech na pečenie 38×32 cm

– rôzne zdobiace trubičky a jedlé kvety

 

 Pracovný postup:

Cesto:

Skôr ako začneme s pečením korpusu na roládu je potrebne si nachystať zelenú hmotu z čerstvého šalátu. Čerstvo nazberaný zelený šalát, dôkladne umyjeme, zalejeme vriacou vodou, po ochladení vodu zlejeme a najemno rozmixujeme. Ja som mixovala po častiach v mixéry, na ktorom si pripravujem smoothie. Rozmixovaný šalát by mal mať takú konzistenciu, ako keď si kúpite zamrazený špenát. Cez sitko, utierku alebo gázu si oddelíme tuhú zložku od prebytočnej vody. Táto zdravá zelená časť piškóty, by mala vážiť okolo 300 g.

Potom postupujeme nasledovne:

  1. Oddelíme si žĺtka od bielok. Žĺtka si spolu s dvoma lyžicami kryštálového cukru elektrickým šľahačom vyšľaháme do peny. Do žĺtkovej masy vmiešame všetok najemno rozmixovaný zelený šalát.
  2. V miske si dôkladne premiešame prášok do pečiva a polohrubú múku.
  3. Bielka vyšľaháme so zvyškom cukru do tuhého snehu.
  4. Nakoniec žĺtkovo – šalátovú zmes spolu s múkou pomaly vmiešavame do bielkovej peny.

Takto nám vznikne ľahké, sladké, krásne zelené cesto, ktoré nalejeme na plech s rozmermi 38 x 32 cm. Cesto som piekla pomaly pri teplote 150° C približne 40 – 45 min. Najlepšie si je cesto odsledovať na vlastnej rúre, pretože teplota sa môže pohybovať vyššie aj nižšie. Cesto pečieme tak, aby zostalo peknej zelenej farby. Preto je najlepšie venovať zvýšenú pozornosť na konci a radšej skôr vybrať. Necháme vychladiť na plechu. Oddelíme papier na pečenie od piškótového plátu a plát zvinieme do rolády. Plníme na druhý deň alebo necháme odstáť aspoň pol dňa.

Krém:

  1. Celé maslo si vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený a krém mixujeme dovtedy, kým nie je kryštálový cukor úplne rozpustený. Nakoniec pridáme pár kvapiek punčovej arómy.

Konečná úprava a zdobenie:

  1. Časť krému natrieme na roládu a poukladáme jahody. Jahody, ak sú maličké môžeme poukladať aj v celku, väčšie prekrojíme. Kladieme veľmi husto vedľa seba. Jahôdky zakryjeme vrstvou krému. Roládu opatrne v najširšej strane zvinieme a dáme dôkladne vychladnúť. Vychladenú roládu zvyšným krémom dozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Galéria:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *