Mandarínková torta s mascarpone – Mandarin cake with mascarpone

Okrem veľkého množstva jabĺk a hrušiek🍎🍏🍐🍐 už do našich predajní zavítali aj prvé zásielky mandarínok a pomarančov🍊🍊. Ta vôňa v ich okolí prezrádza, že zima sa pomaly blíži. Mandarínky sú najlepšie sladké, bez kôstok a s tenkou šupkou. Ak máte smolu a náhodou na také nenatrafíte, tak ich použite namiesto citrónu 🍋🍋do čaju. Obsahujú rovnako veľké množstvo vitamínu C, ku tomu sa pridruží vitamín B a môžete bojovať s chrípkami, ktoré na nás číhajú v tomto období zo všetkých strán. Mandarínky svojou oranžovou farbou 💛sa vizuálne veľmi hodia do zákuskov a ovocných tort, dobre na povrchu držia a tvoria super kombináciu s čokoládou 🍫a tvarohom. Ja som si pripravila mandarínky s odľahčeným mascarpone krémom, pretože pre mňa mascarpone a šľahačka tvoria dosť ťažkú kombináciu.

Ingrediencie na piškótové cesto kakaové: forma s Ø 22 cm  

– 3 vajíčka (vajíčka veľkosti „M“)

– 3 lyžice polohrubej múky

– 3 lyžice kryštálového cukru

– 1 lyžica kakaa

– 1 lyžica oleja

– 2 lyžice horúcej vody

– ½ kypriaceho prášku

– štipka soli

 

Ingrediencie na piškótové cesto svetlé: forma s Ø 22 cm

– 3 vajíčka (vajíčka veľkosti „M“)

– 3 lyžice polohrubej múky

– 3 lyžice kryštálového cukru

– 1 lyžice oleja

– 2 lyžice horúcej vody

– ½ kypriaceho prášku

– štipka soli

 

Ingrediencie na mascarpone krém s pudingom:

– 250 g mascarpone

– 100 g kryštálového cukru

– ½ vanilkového pudingu

– 150 ml mlieka

– pár kvapiek citrónovej arómy

 

Ingrediencie na maslovú bielu plnku: (obťahovanie a zdobenie)

– 125 g masla

– 50 g práškového cukru

– ½ vanilkového pudingu

– 150 ml vody

 

+ zdobiaca trubička č. 17

 

Zdobenie mandarínkami a príprava želé:

– 1kg mandariniek

– 2 balíčky želé (1 balík bol na 250 ml vody)

– 500 ml vody

– 4 a viac lyžíc kryštálového cukru, podľa chuti

– oranžové potravinárske farbivo

 

Pracovný postup:

Kakaový korpus:

  1. Dôkladne si premiešame všetky sypké suroviny, a to preosiatu polohrubú múku, kakao,  ½ kypriaceho prášku a soľ.
  2. V miske vyšľaháme bielka s 2 lyžicami kryštálového cukru do pevnej lesklej peny.
  3. Žĺtka vyšľaháme do peny so zvyšným kryštálovým cukrom (posledná 1 lyžica), pridáme olej a za stále šľahania aj pomaly horúcu vodu. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.
  4. Cesto nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení korpusu do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 30 min. Upečený piškótový korpus opatrne vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť „oddýchnuť“ do druhého dňa.

Vanilkový korpus: Si pripravíme podobným spôsobom ako kakaový korpus, akurát vynecháme kakao.

  1. Mascarpone plnka s pudingom: Mascarpone si vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Z pudingového prášku a z mlieka si uvaríme puding. Vychladenú pudingovú masu pomaly primiešame do mascarpone. Nakoniec ešte pridáme pár kvapiek citrónovej arómy. Z krému si odoberieme približne 2 lyžice a dáme bokom. Tento krém použijeme, ako podklad pod mandarínky a želé. Zvyšným krémom natrieme kakaový korpus a položíme naň svetlý vanilkový korpus. Vanilkový korpus natrieme na povrchu krémom (tie 2 lyžice) a dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť, za ten čas si pripravíme mandarínky a želé.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
  2. Ukladanie mandariniek a želé na torte: Mandarínky ošúpeme a porozdeľujeme na mesiačiky, poukladáme ich  dookola okolo celého obvodu ako je to na obrázku. Dookola si pripravíme kruhovú obruč z papieru na pečenie, dobre upevníme po obvode. Pri tom upevňovaní treba dávať pozor, aby nikde nebola diera, inak nám želé stečie. Dáme na niekoľko hodín do chladničky.

Na mandarínkové želé som postupovala tak, že najprv som si 2 mandarínky ošúpala, porozkrajovala na mesiačiky a nožom pokrájala. Zaliala som ich 500 ml vody a priviedla do bodu varu. Vytvorí sa nám kompót, ktorý dáme vychladiť. Šťavu z ovocia scedíme, pridáme obidva balíčky želé, 4 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti, ako chcete mať sladké môžete aj viac) a pár kvapiek oranžovej farby. Privedieme do bodu varu a po miernom vychladení (ak je roztok na polovicu vychladení) pomaly lejeme na mandarínky. Ak sa zdá, že hmota začína skôr rôsolovatieť, stačí dať trošku opäť na platňu a zohriať. Takýmto množstvom, by ste mali pokryť celý povrch a mandarínky, by mali ostať zaliate akoby „pod sklom“. Dáme dôkladne vychladiť.

8. Konečné zdobenie a úprava: Na zdobenie si uvaríme maslový krém. Z pudingu a z mlieka si uvaríme puding. Necháme vychladiť. Maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do peny. Vychladenú pudingovú masu postupne zašľahávame do masla. Vznikne tak krásny ľahučký biely krém. Krémom obtiahneme bok, zarovnáme a zvyšok použijeme na ľubovoľné zdobenie. Na vrch môžeme položiť mesiačiky mandarínok a jedlé kvety.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *