Dobošová torta

 Nezabudnuteľná klasika v Českých a Slovenských cukrárňach, koláč, ktorý nesmie chýbať v podobe rezu na žiadnej poriadnej svadbe. Pre pánov najlepšie chutí s pridaním Rumu, deti majú radšej čokoládový, receptov je mnoho skúste môj, obsahuje aj Rum, aj veľa čokolády. Na pečenie torty sa treba trošku viac časovo pripraviť, preto doporučujem, ak máte chuť piecť treba určite vyskúšajte, najviac času zaberie pečenie korpusov. Príprava krému a nanášanie v tenkých vrstvách pohltí rovnako veľké množstvo času, ale tu už vidíte postupne výsledok svojej práce. Jednoduché zdobenie je už len taká čerešnička na torte.

Ingrediencie na piškótové pláty: (8 ks)

– 6 žĺtkov (veľkosť vajíčok „M“)

– 8 bielkov

– 300 g kryštálového cukru

– 50 g tuku (maslo, tuk na pečenie)

– 300 g hladkej múky

– štipka soli

 

+ tortová forma okrúhla Ø 22 cm

+ špička na zdobenie okrúhla Wilton č.12

 

Ingrediencie na krém:    

– 4 žĺtka

– 2 vajíčka

– 300 g kryštálového cukru

– 400 g masla

– 100 ml vody

– 400 g čokolády

– 75 g kakaa

 

+ zdobiaca trubička na krém, na vrchné zdobenie Wilton č. 22

 

Sirup:

– 100 ml vody

– 100 ml kryštálového cukru

– 50 ml Rumu

 

Pracovný postup:

 

Korpusy:8 plátov

  1. Na začiatok si pripravíme papier na pečenie, na ktorý sme si zo spodnej strany predkreslili kruh podľa formy, v našom recepte používame klasickú tortovú formu o Ø 22-23 cm. Ak máte doma viac plechov, pripravte si ich dopredu, šetrí to čas aj energiu a keď jeden plech vytiahnete hneď vložíte ďalší. Dokopy budeme piecť 8 tenkých okrúhlych plátov.
  2. V miske vyšľaháme žĺtky s  kryštálovým cukrom do peny, počas šľahania pridáme rozpustený tuk alebo maslo.
  3. Z bielok, štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Jemne vmiešame preosiatu hladkú múku a žĺtkovú zmes. Pomocou cukrárenského vrecka a okrúhlej špičky na zdobenie „nalievame“ cesto do plochy predkresleného kruhu. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C a pečieme. Dĺžka pečenia je okolo 10 min. Upečené pláty necháme dôkladne vychladnúť.

Krém:

  1. Vajíčka spolu so žĺtkami vyšľaháme do peny. Z kryštálového cukru a vody uvaríme sirup. Voda sa rozpustí spolu s kryštálikmi cukru, zovrie a sirup začne hustnúť. Na povrchu sa tvoria veľké bubliny. Ak vidíme, že voda sa už vyparila a v hrnci máme cukrový sirup postupne ho nalievame do žĺtkovej zmesi. Šľaháme dovtedy kým sa nám nevytvorí hustá pena. Do peny zamiešame kakao a vo vodnom kúpeli rozpustenú čokoládu. Krásny krém docielime už len pridaním na kocky nakrájané, zmäknuté maslo. Ešte raz všetko dobre vyšľaháme a môžeme plniť korpusy.

Sirup:

  1. Ešte pred tým, ako začneme skladať a plniť korpusy pripravíme si sirup. V malom hrnci si rozpustíme vodu, kryštálový cukor. Keď nám cukrový rozvar mierne ochladne pridáme Rum.

Plnenie a skladanie torty:

  1. Pri skladaní torty postupujeme tak, že každý jeden plát, potrieme v tenkej vrstve sirupom. Natrieme tenučkú vrstvu krému. Ja, aby som zachovala približné množstvo krému, na každý plát som použila 3 lyžice krému. Zvyšným krémom potrieme vrch a boky torty. Ľubovoľné dozdobíme ozdobnou trubičkou. Tortu krájame na tenké trojuholníky.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *