Vianočné sviečky z medového cesta

Cesto s výrazne medovou chuťou,  neuveriteľné lahodné pre milovníkov medu. Koláčiky z tohto cesta najlepšie chutia plnené maslovým krémom a dobre vychladené. S kvapkou vaječného likéru si ani neviem predstaviť lepšiu bodku za výdatným obedom. Cesto je mäkké, vláčne môže sa s ním pracovať na sto spôsobov. Vykrajovať, plniť, zdobiť, alebo len tak si ho upiecť, ako medové placky. Dobrú chuť!

Ingrediencie na medové cesto: (17 ks malých svietnikov)

– 150 g hladkej múky

– 100 g práškového cukru

– 150 g tekutého medu

– 2 žĺtky

– 1 polievková lyžica mlieka

– 1 lyžička korenia na medovníčky

– ½ mocca lyžičky sódy bikarbóny

– štipka soli

 

+ okrúhle vykrajovátko Ø 8 cm (podnos na sviečku)

+ okrúhle vykrajovátko Ø 3 cm (sviečka)

 

Suroviny na bielkovú polevu:  

– 1 bielok

– 150-170 g práškového cukru

– 1 lyžička Maizeny

 

+ farebný cukor (modrý a biely)

+ cukrový máčik (modrý a biely)

+ strieborné hviezdičky

 

Ingrediencie na krém:    

– 1 konzerva Salka

– 250 g masla

 

+ zdobiaca trubička na krém Wilton č. 17

 

Pracovný postup:

Cesto:

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, soľ a lyžičku korenia na medovníčky.
  2. Do takto premiešanej sypkej hmoty pridáme ostatné ingrediencie, ako med, mlieko, žĺtka. Cesto poriadne premiešame a dáme aspoň 24 hodín odpočívať do chladničky. Po odpočinutí cesto vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a povykrajujeme 17 veľkých kruhov (8 cm) a 68 malých kruhov (3 cm). Pečieme na papieri v predhriatej rúre na 160 °C 5-6-7 min. Po upečení necháme pečivo na rovnej ploche dobre vychladiť. Po vychladení zdobíme cukrovou glazúrou.

  1. Z ingrediencii na bielkovú polevu vypracujeme hmotu na zdobenie. Mala by byť stredne hustej konzistencie ani riedka, ani hustá. Bielkovou polevou natrieme stojan sviečok (17 veľkých kruhov) a za mokra obsypeme farebným cukrom, taktiež 17 malých kruhov kompletne natrieme do biela, poslúži nám, ako vrch sviečky. U zvyšných malých kruhov natrieme len boky a obsypeme farebným cukrom.

Krém:

  1. Konzervu so Salkom uvaríme vo vode 90 minút. Necháme úplne vychladiť. Do zmäknutého masla pridávame po lyžiciach skaramelizované mlieko Salko a šľaháme. Krémom plníme priestor medzi kruhmi.

Zdobenie a dokončenie:

  1. Nakoniec, už keď je skompletizovaná celá sviečka, ešte cukrovou glazúrou na vrch upevníme hviezdičku, plamienok (som vytvorila z cukrových koruniek pre princezné), dookola vytvoríme efekt stekajúcej sviečky. Koláče držíme v chladničke.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *