Banánové kocky s pudingovo-jogurtovým krémom

Ľahký banánový koláčik, krém bez použitia tuku. Ideálny koláčik na sobotné, či nedeľné poobede, rýchlo upečiete a čo je na ňom najideálnejšie je, že pri vynechaní maslových ozdôb nedostanete do seba žiaden tuk. Či už sa rozhodnete ho prizdobiť je to len na vás, ale myslím si, že ho ani nestihnete, tak rýchlo zmizne zo stola.

Ingrediencie na kakaový korpus: (použila som plech o rozmeroch 39x29cm, tu som použila starý klasický plech – hlboký, nedoporučujem použiť tie plytké štvorcové, pretože sa vám pudingový krém nezmesti)

 

– 4 vajíčka (vajíčka veľkosti „M“)

– 110 g polohrubej múky

– 100 g kryštálového cukru

– 70 ml mlieka (na zriedenie cesta)

– 2 lyžice kakaa

– 1/2 prášku do pečiva

– štipka soli

 

Ingrediencie na pudingovo-jogurtový krém:

– 2 banánové pudingy

– 1 liter mlieka

– 7 lyžíc kryštálového cukru

– 2 ks tortového želé v prášku (použila som žlté, 2 x po 10 g)

– 200 ml hustého bieleho jogurtu

 

+ lekvár

+ 6 ks banánov

 

Ingrediencie na zelený krém:

– ½ vanilkového pudingu

– 150 ml mlieka

– 80 g práškového cukru

– 125 g masla

– 1 malé rozmixované kivi

– zelená potravinárska farba

 

+ 1 lyžica kakaa

 

 

Pracovný postup:

Kakaový korpus:

  1. Dôkladne si premiešame všetky sypké suroviny: preosiatu polohrubú múku, prášok do pečiva a kakao.
  2. V miske vyšľaháme bielka so štipkou soli a s polovicou  kryštálového cukru do pevnej lesklej peny.
  3. Žĺtka vyšľaháme do peny so zvyšným kryštálovým cukrom (druhá, zvyšná polovica), pridáme mlieko. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.
  4. Cesto nalejeme na plech, ktorý sme si natreli olejom a vysypali hrubou múkou, vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení plechu do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 30 min. Dobre vychladený korpus natrieme lekvárom. Banány ošúpeme, porozdeľujeme na štvrtinky a poukladáme na korpus.

 

Príprava pudingového krému:

  1. Na stôl si pripravíme dva hrnce. Do jedného nalejeme liter mlieka, pridáme obidva pudingy a cukor. Do druhého hrnca si pripravíme želé podľa návodu. (Tzn. 2 balenia tortového želé zmiešame s 2 lyžicami kryštálového cukru a nalejeme 500 ml vody). Ako prvé začneme varením pudingu. Z mlieka, pudingového prášku a cukru si uvaríme hustú kašu. Ak puding mierne vychladne vmiešame po lyžiciach biely jogurt. Po odstavení pudingu, pustíme sa do varenia želé, pritom však na puding nezabúdame a občas premiešame, aby sa nám nevytvorila na povrchu „koža“. Želé privedieme do bodu varu, minútu povaríme a nalejeme do pudingu. Všetko dobre premiešame a naberačkou opatrne nalievame na povrch koláča. Necháme do druhého dňa poriadne zatuhnúť. Na druhý deň, koláč priamo na plechu narežeme podľa vlastnej mierky, ja som rezala na kocky 6×6 cm a môžeme rôzne ozdobiť,…alebo nemusíme.

 

Zdobenie zeleným a hnedým krémom:

  1. Maslo vyšľaháme dopenista spolu s práškovým cukrom. Z mlieka a pudingu si uvaríme stredne hustú kašu, ktorú mierne vychladenú vmiešame do masla. Pridáme pár kvapiek zelenej farby a zamiešame rozmixované kivi. Zdobila som trubičkou, ktorá je určená na pusinky s prázdnym vnútrom. Do zvyšného zeleného krému som vmiešala kakaový prášok a vnútro girlandy doplnila. Zvyšok zdobenia je podľa vašich možnosti a schopnosti, stačí plátok banána, poprípade jedlý kvietok.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *