Torta MOJITO-Mojito cake

Máte radi bylinky, používate ich v jedle často? Ja áno, nepreháňam, ale vždy používam. Najradšej sa v lete osviežim mätovým čajom s cukrom, príjemne chladí a v ústach zanecháva sviežu chuť. Keď som pripravovala tento mätový krém, v kuchyni bola ešte dlho vôňa po prírodnom mentole. Mäta sa výborne kombinuje s čokoládou, preto na ňu nesmiete pri pečení zabudnúť, čokoláda určite musí byť. Krém je veľmi svieži, je jemne aromatický bez použitia arómy. Ja som použila len kvapku zelenej farby, ale ak chcete sýtejšiu farbu kľudne pridajte.

Na tortu som použila dva svetlé korpusy, ktoré som piekla samostatne, neprekrajovala som. Upečené sú v okrúhlej tortovej forme o Ø22 cm. Množstvo surovín na jeden korpus je nasledovný:

– 125 g polohrubej múky

– 90 g kryštálového cukru

– 3 vajíčka veľkosť „M“

– 30 ml oleja

– 30 ml vody

– ½ prášku do pečiva

– štipka soli

 

Suroviny na tvarohovo-mätovú plnku:

– 250 g tvaroh mäkký odtučnení

– 250 g maslo

– 120 g práškový cukor

– 20 g prášok Gustin

– 150 ml vody

– 1 hrsť čerstvej mäty (napočítala som 40 lístkov)

– kvapka zelenej farby

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– lekvár

– čokoláda na varenie (100 g)

– Cera (70 g)

– jedlé kvety

 

Pracovný postup:

Korpus:

  1. Dôkladne si premiešame preosiatu polohrubú múku a  ½ kypriaceho prášku.
  2. V miske vyšľaháme bielky so štipkou soli a polovicou kryštálového cukru do pevnej lesklej peny.
  3. Žĺtka vyšľaháme do peny so zvyšným kryštálovým cukrom, pridáme olej a vodu. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.
  4. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 30 min. Upečený piškótový korpus necháme vo forme vychladnúť približne 5-10 min., vyklopíme na kovovú mriežku, opatrne stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť. Dobre vychladený korpus je pripravený na plnenie.

Plnka:

  1. Suroviny musia mať izbovú teplotu! Inak sa vám krém zrazí. Maslo, tvaroh a cukor vyšľaháme do peny. Mätu opláchneme, zalejeme 150 ml horúcej vody a najemno rozmixujeme. Silný mätový odvar necháme vychladnúť, pridáme prášok Gustin a uvaríme puding. Vychladený puding po lyžiciach pridáme do tukového základu. Dobre vyšľaháme, nakoniec môžete pridať pár kvapiek zelenej farby.

Plnenie a skladanie torty:

  1. Časť krému si odložíme bokom, poslúži na obmazanie bokov a zdobenie. Korpus natrieme lekvárom, naplníme krémom a položíme ďalší korpus natretý lekvárom. Krémom, ktorý sme si odložili bokom natrieme boky a tortičku dáme poriadne schladiť. Z čokolády na varenie a kúsku cery si pripravíme čokoládovú polevu, nalejeme na vrch torty a dookola ozdobíme efektom stekajúcej čokolády. Vrch ľubovoľne ozdobíme zvyšným krémom a kvietkami.

Galéria:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *