Linecké piñata koláče s prekvapením – piñata cakes

Keď som tvorila recept na tento týždeň, priznám sa užívala som si to maximálne, ako sa dá, to počasie vonku, chlad a všade mokro je priam stvorené pre pečenie. Pobyt vonku je pre mňa ničím nenahraditeľný, vietor a dážď mi neprekáža. Kráčať po mokrej tráve a vracať sa domov s mokrými nohami mi dáva pocit, že žijem. Príroda nám dáva veľké množstvo inšpirácii a nápadov. Mám veľmi rada dlhé prechádzky a vďaka ním vnikol aj tento recept. Opäť niečo pre deti, trošku jesene a trošku na pobavenie v kuchyni. Linecké žalude, ako koláče s prekvapením.

Ingrediencie na linecké cesto tmavé:  (3 plechy)

– 400 g hladkej múky

– 250 g masla alebo margarínu

– 1 žĺtok

– 120 g práškového cukru

– 1/2 prášku do pečiva

– 1 lyžica kakaa

– štipka soli

 

+ kruhové vykrajovátka. Najlepšie je mať v zásobe rôzne veľkosť, pretože je potrebné aj vykrojiť vnútro, ktoré potrebujeme mať duté. Ja som použila kruhové vykrajovátka nasledovných rozmerov: s Ø 4 cm, s Ø 3,5 cm, s Ø 2,5 cm, s Ø 1,5 cm. Tie rozmery môžu byť samozrejme rozdielne, treba však zachovať postupnosť od väčšieho po najmenšie.

+ stopky na vrchu žaluďa som vyrezala formičkou v tvare lístka, ak ju nemáte stačí vyrezať nožíkom.

 

Ingrediencie na linecké cesto svetlé:  (3 plechy)

– 400 g hladkej múky

– 250 g masla alebo margarínu

– 1 žĺtok

– 120 g práškového cukru

– 1/2 prášku do pečiva

– štipka soli

 

+ vykrajovátko v tvare kvetu, rozmerovo od najväčšieho po najmenšie. (použila som 3 veľkosti). Veľkosť najväčšieho kvetu, by mal aspoň pol cm pretŕčať od okraja spodnej časti.

 Pracovný postup:

  1. Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy maslo (margarín) spolu so žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista.
  2. Prisypeme múku a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, hladké cesto dáme na noc do chladničky.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku približne 2 mm a formičkou vykrajujeme kruhy z tmavého cesta a kvety zo svetlého. Pečieme pri teplote 150° C 10-12 min. Tu je to ťažko presne určiť teplotu, pretože každá rúra pečenie inak a koláčiky treba kontrolovať.

Vykrojíme a upečieme kruhy:

Vykrojíme a upečieme kvety:

Diely po upečení spájame bielkovou polevou:

Nakoniec naplníme lentilkami a vrch spojíme so spodkom bielkovou polevou. Necháme dobre vyschnúť.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *