Linecký slimáčikovia-Slug cake

Dostala som opäť chuť trošku sa pohrať s lineckým cestom a ukázať čo všetko sa dá. Ulitky, či spravíte farebné, či jednofarebné alebo kakaové je to na Vás, ale deti sa určite potešia. S nafoteným fotopostupom pre lepšie pochopenie sa vám bude aj lepšie piecť.

Suroviny na linecké cesto:  

– 300 g hladkej múky

– 200 g masla alebo rastlinného tuku

– 100 g práškového cukru

– 1 žĺtko

– štipka soli

– 1/2 balenia prášku do pečiva

 

+ gélové potravinárske farby

 

Ingrediencie na swiss meringue krém:

– 110-120 bielok (3 vajíčka veľkosti „M“)

– 155 g kryštálového cukru

– 250 g masla

– štipka soli

 

+zdobiace trubičky na krém Wilton č. 67 a č.18

 

Pracovný postup:

Cesto:

  1. Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy 200 g masla alebo rastlinného tuku, spolu so žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista.
  2. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, hladké cesto dáme na noc do chladničky.
  3. Cesto pol hodinu pred pečením vyberieme z chladničky.

Cesto si rozdelíme nasledovne:

-Časť (približne 150 g) si necháme na telá slimáčikov. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozrežeme na krátke obĺžničky, ktoré upečieme na hrane opačnej strany plechu.

 

 

 

 

 

 

 

-Na farebné časti som si odobrala 7x po 40 g. Každú jednu časť som zafarbila pár kvapkami potravinárskej farby. Keďže sa jedná o veľmi malé množstvo nafarbenia, bude naozaj stačiť 1-2 kvapky gélovej farby.

-Zvyšok budeme rolovať s farebnou časťou.

  1. Na priesvitnej fólii si vyvaľkáme zo svetlého cesta tenký plát. Farebné kúsky cesta poukladáme vedľa seba vo forme šúľkov a taktiež na priesvitnej fólii vyvaľkáme tenký plát. Prenesieme na cesto, trošku dovaľkáme čím spojíme obe časti a opatrne zrolujeme. Zrolované cesto necháme aj vo fólii v chladničke pár hodín. „Roládu“ ostrím nožom narežeme na tenké kolieska a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 150° C približne 10 min. Tu je to ťažko presne určiť teplotu, pretože každá rúra pečenie inak a koláčiky treba kontrolovať. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme.

Z trošky bielka a cukru si pripravíme cukrovú glazúru. Natrieme boky koláčikov a obalíme vo farebných cukríkoch. Ulity pre slimáčikov sú takto už pripravené na lepenie krémom.

Krém:

Skôr ako začnete pracovať je dobre si vybrať maslo, aspoň pol dňa dopredu. Je to veľmi dôležité, aby sa krém nezrazil a nechať ho pri izbovej teplote zmäknúť. Bielka dáme spolu s kryštálovým cukrom a štipkou soli do misky a všetko dáme zahrievať nad paru. Ja som počas zahrievania bielok prešľahávala metličkou, nie rýchlo, ale robila som to celý čas počas zahrievania. Pri zahrievaní som používala teplomer, ako náhle bielka dosiahli teplotu 70°C, dáme z pary preč a na najvyšších otáčkach „sirup“ šľaháme. Ja šľahám 10-15 minút. Ak nemáte teplomer, stačí ak dáte prst do bielok, ak sú horúce môžete začať šľahať. Ak je sneh našľahaný, to znamená je biely, hustý a lesklý, znížime otáčky a pomaly, ale veľmi pomaly pridávame úplne zmäknuté maslo. Robím to ručným sľahačom a keď pridávam maslo odstránim jednu metličku a šľahám na najnižších otáčkach len jednou metličkou. Vyzerá to zvláštne, ale krém sa mi nikdy nezrazí. Nakoniec ešte pridáme vanilkovú esenciu, poriadne vyšľaháme a môžeme plniť. Telo slimáčikov som plnila zdobiacou trubičkou Wilton č. 67, ulity plníme trubičkou č. 18.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *