Makrónky z lieskových orieškov – Macarons

Všetkým mamičkám z lásky 💗👩👵 prajeme všetko najlepšie, krásne prežitie tohoto dňa v kruhu rodiny a najbližších. 

Ingrediencie na prípravu makróniek: (množstvo na 2 plechy):

 

Oriešková hmota:

– 130 g najemno nasekaných lieskových orieškov

– 130 g práškového cukru

– 45 g vaječných bielok

– malá lyžička kakaa

Bielkový sneh:

– 115 g kryštálového cukru

– 2 lyžice vody

– 45 g vaječných bielok

– štipka soli

 

Ingrediencie na krém z lieskových orieškov:

– ½ vanilkového pudingu

– 150 ml mlieka

– 80 g práškového cukru

– 125 g masla

– 2-3 hrste najemno namletých lieskových orieškov

 

 

Pracovný postup:

Makrónky:

  1. Najemno nasekané lieskové oriešky  si zmiešame s práškovým cukrom, kakaom a preosejeme. Preosievame preto, aby makrónky boli na povrchu pekne matné a hladké bez zbytočných hrboľov. Pridáme prvú polovicu vaječných bielok (45g). Všetko dôkladne premiešame, aby nám vznikla kaša.
  2. V ďalšom kroku si uvaríme cukrový sirup. Do hrnca dáme vodu s kryštálovým cukrom a dáme variť. Nemiešame. Pri teplote 110 °C začneme šľahať zvyšných 45 g bielok so štipkou soli. Pri teplote 115°C pomaly vlievame sirup do šľahajúcich bielok, až kým sa nevyšľahá pevný sneh so špičkou, ktorá na metle sa neohýba a drží tvar.
  3. Vyšľahaný sneh po častiach vmiešavame do orechovej hmoty. Cesto je pripravené na striekanie na plech, keď je polotekutej konzistencie a správa sa ako láva. Mne cesto vyšlo na 2 plechy, plechy si je potrebné dopredu predpripraviť, vystlať papierom, dobre je ak papier je rovný, nie je zbytočne krivý a samozrejme musí byť čistý. Naplníme si cukrárenské vrecko a striekame. Plechom niekoľkokrát buchneme o pracovný stôl, aby sme sa zbavili bubliniek. Makrónky som si nechala trochu na povrchu presušiť (približne 1 hodinu) a dávame piecť. Rúru je dobre predhriať na teplotu 140°C-150°C a pečieme približne 12-13 min. Z papiera vždy odoberám po úplnom vychladení, niekedy je dobre jednu odlepiť na skúšku, či je upečená a pekne sa odliepa. Ak necháva na papieri stopy, ešte čas pečenia predĺžte. Vychladené makrónky naplníme krémom.

Krém:

  1. Maslo vyšľaháme dopenista spolu s práškovým cukrom. Z mlieka a pudingu si uvaríme stredne hustú kašu, ktorú mierne vychladenú vmiešame do masla. Nakoniec prisypeme mleté lieskové oriešky. Zvyšok zdobenia je podľa vašich možnosti a schopnosti.

 

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *