Macko z maslových sušienok

Aj maslové cesto môže byť na niekoľko chutných spôsobov, každý má ten svoj naj recept alebo niekoľko naj receptov zapísaných niekde vo svojom zošite. Ja rada skúšam každý nový recept, s ktorým sa stretnem. Niekoľko variant na maslové aj linecké som už použila a publikovala na svojom blogu a stále mám v tej svojej krabici receptov niekoľko nových. Koláčiky z maslového cesta môžete plniť lekvárom alebo čokoládou, zdobiť cukrovou polevou ako medovníky a piecť ich na každú slávnosť i príležitosť. Jeden z hitov zdobenia je aj tzv. „Cookie platter,“ kedy linecké alebo maslové koláčiky sa jednoducho ozdobia cukrovou glazúrou a nakoniec ich poskladáte do malého obrazu. Či už je to kvet, strom alebo niečo jednoduchšie, všetko si žiada svoj čas a trpezlivosť. Pre inšpiráciu poskladaný macko.

Suroviny na maslové sušienky: 4 plechy

– 400 g hladkej múky

– 120 g práškového cukru

– 250 g masla

– 2 žĺtka

– ½ prášku do pečiva

– štipka soli

Suroviny na cukrovú glazúru:  

– 300 g práškového cukru

– 2 bielka

– 2 lyžičky maizeny

– žlté, oranžové, ružová a zelená potravinová farba

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– okrúhla vykrajovačka Ø 4 cm (telo macka)

– okrúhla vykrajovačka Ø 6 cm (nos, uši a labky)

– vykrajovačka zajačik

– rôzne stužky

– červená a čierna hmota na poťahovanie (oči, nos, labky)

– umelé oči

 

Pracovný postup:

  1. V miske si elektrickým šľahačom dopenista vyšľaháme maslo, žĺtka a práškový cukor. V ďalšej nádobe si zase dokopy zmiešame preosiatu hladkú múku, ½ prášku do pečiva a štipku soli. Všetky spomínané ingrediencie spolu zmiešame, vypracujeme v hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať, najlepšie cez noc do druhého dňa.
  2. Množstvo cesta je na približne 4 plechy. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme. Hrúbka rozvaľkaného cesta je okolo 3 mm. Kladieme na papier na pečenie alebo priamo na plech (ja som kládla priamo na plech) Na macka som potrebovala dokopy povykrajovať nasledovné množstvo.

– 20 zelených kruhov o Ø 4 cm

– 90 ružových kruhov o Ø 4 cm

– 50 bielych kruhov o Ø 4 cm

– 3 veľké kruhy o Ø 6 cm ( jeden biely zostal celý použila som ho ako nos, ďalšie dva som rozdelila na polovice, ktoré som použila ako labky)

-3 zajačiky

  1. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre približne 12 minút pri teplote 150° C. Sušienky sú vtedy dobre upečené, ak sú po okraji mierne zhnednuté, pozor však na spálenie. Upečené koláčiky necháme ešte na plechu úplne vychladnúť, aby sa nepokrivili. Nakoniec zdobíme cukrovou glazúrou.
  2. Pri vymiešaní cukrovej glazúry som najprv zdobila bielou, potom som si časť zafarbila do ružova a zvyšok ostatnými farbami. Zdobiť môžeme rôzne. Potom už len skladáme priamo na stole alebo poprípade na veľký podnos môžeme i na plytký tanier. Skladujeme v uzatvorenej dóze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *