Čertovský dobrá maková bábovka

Opäť som sa tento týždeň naladila na makovú nôtu a upiekli sme si bábovčičku takú mini,….ale úplne nám postačila. Taká malá čierna perla uprostred stola, vnútro piškótovo-makové celá zahalená, akoby do čiernych zamatových šiat pôsobila na stole, tak vznešené. Vyskúšala som hlavne drobnú bábovkovú formu, ktorá si už čo to odpiekla. A pre milovníkov maku som ju ešte poriadne obsýpala makom, a to už mi chutila ako čertovský dobrá maková bábovka. Pre väčšiu bábovkovú formu doporučujem piecť z dvoch dávok.  

Ingrediencie na bábovkové makové cesto: forma s Ø 17 cm, vysoká 12 cm

HRNČEK s objemom 200 ml

– 1 hrnček polohrubej múky

– ½ hrnčeka kryštálového cukru

– 1 hrnček mletého maku

– 3 vajíčka

– ½ hrnčeka oleja

– ½ hrnčeka mlieka

– ½ prášku do pečiva

– štipka soli

– štipka mletej škorice

Na dokončenie a dozdobenie:

– kvietky

– mletý mak

– cukrový sirup, ten som si vyrobila zo 7 lyžičiek práškového cukru, trošku vody a 2 kvapky citrónovej arómy.

Pracovný postup:

  1. Múku preosejeme do misky, zmiešame s mletým makom, práškom do pečiva, štipkou soli a štipkou mletej škorice.
  2. Žĺtka zmiešame s olejom a mliekom
  3. Nakoniec vyšľaháme z bielkov a kryštálového cukru sneh (cukor sypeme počas šľahania postupne nie naraz), do snehu pomaly primiešame žĺtkovú zmes a sypké suroviny. Cesto nalejeme do dobre vymastenej a vysypanej formy. Mne sa bábovka pekne vyklopí, keď ju pomastím stuženým tukom (ja som použila kokosový) a vysypem brezlami. Piekla som prvých 15 min pri teplote 170° C, potom som teplotu znížila na 150° C a dopiekala pomaličky ďalších 15-20 min. Rúru počas pečenia neotvárame, aby sa cesto nezrazilo a nekleslo. Upečenú bábovku som nechala kompletne vychladnúť vo forme až potom som ju vyklopila.
  4. Z práškového cukru, vody a pár kvapiek citrónovej arómy som si pripravila sladký sirup a celú bábovku som  štetcom natrela. Ešte takto mokrú som ju obsypala mletým makom. Na vrch poukladáme kvietky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *