Veľkonočné pomarančové sušienky-Easter orange cookies

Mesiac apríl sa predviedol vo svojej tradičnej forme a dážď sa strieda s vetrom a snehom, a kde tu sa ukáže slniečko dokonca sme sa dočkali po prvý krát v tomto roku aj dúhy. Moja Lucka doteraz nič také ešte nevidela, takže v jej  očiach to bol naozajstný zázrak. Tento týždeň sme museli opäť vytiahnuť aj zimné oblečenie, pretože nič nenasvedčalo tomu, že za pár dní tu máme Veľkú noc. Ja som lovila vo svojich materiáloch čo som zvykla ešte piecť na sviatky jari a natrafila som na sušienkové cesto s vôňou pomarančov. Je to cesto, ktoré sa svojimi vlastnosťami podobá lineckému, ale toto je výrazne krehkejšie má fantastickú žltú farbu a pri pečení má až omamnú vôňu po pomarančoch. Najlepšie chutia keď sú spojené čokoládou, vtedy máte pocit, že jete sušené pomaranče namočené v horkej čokoláde čo si myslím, že po jahodách v čokoláde sú tou druhou najlepšou variantov. Tieto sušienky pečiem na každý sviatok a podľa toho im dávam aj nejaký ten tvar. Ja som si dnes vybrala kuriatka s úplne jednoduchým zdobením.

 

Suroviny na cesto:  

– 200 g hladkej múky

– 100 g polohrubej múky

– 120 g vanilkový puding

– 150 g práškový cukor

– 250 g masla (môže byť aj hera)

– 2 ks vaječného žĺtka

– 5 ml pomarančového sunquicku

K tomu:  

– čokoláda na varenie

– cukrové srdiečka na zobáčiky

– oranžové potravinárske farbivo na cukrovú glazúru

Pracovný postup:

Do veľkej misky si preosejeme a zároveň prevzdušníme všetky sypké suroviny ako hladká a polohrubá múka spolu s práškovým cukrom a nezabudneme ani na vanilkový puding. Všetky tieto suroviny dôkladne premiešame. Pridáme zmäknuté maslo (môže byť aj iný tuk, ja mám dobré skúsenosti aj s herou), vaječné žĺtka a prilejeme pomarančový sunquick. Ak nemáte sunquick bude stačiť aj vytlačená šťava z pomaranča. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň do druhého dňa. Všetky prísady sa krásne spoja a vznikne cesto, ktoré sa podobá lineckému. Má krásnu žltú farbu a fantastickú vôňu.Takto oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4-5 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Nemiešajte rôzne  veľkosti koláčikov na plechu, pretože menšie tvary si vyžadujú kratší čas na pečenie ako tie väčšie a aby sa nestalo, že drobnejšie pečivo bude upečené a tie väčšie ešte surové.

Koláčiky kladieme priamo na plech, nakoľko cesto je dosť mastné a tak pečiaci papier  nemusíme používať. Rozostup medzi nimi by mal byť aspoň 1 cm, pretože pri pečení sa málinko zvyknú rozliať. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 150 °C, 10-12 min. Koláčiky vyberáme keď sú okraje minimálne chytené do zlatova a necháme ich vychladiť na plechu aby sa nepokryvili.

Suroviny na cukrovú glazúru:  

– 150 g práškového cukru

– 1 bielok

– 1 lyžička maizeny

–  oranžové a čierne potravinárske farbivo

– na zdobenie stužka

Pracovný postup pri zdobení:

Upečené kuriatka rozdelíme na dve polovice. Zo surovín si vymiešame cukrovú glazúru, z  nech si odoberieme asi 2 veľké lyžice a zvyšnú časť zafarbíme do oranžova. Kuriatka som si najprv orámovala a na druhý deň som vypĺňala podľa obrázka. Jednu polovicu ozdobíme cukrovou glazúrou, natrieme roztopenou čokoládou a spojíme s druhou polovicou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *