Krstinová s hojdacím koníkom-christening cake with rocking horse

 Už je pomaly dva týždne od Veľkej noci a my tu stále máme striedavé počasie a vonku je ako v zime. Sneh, občas mínusové teploty a tma. Mne takéto počasie aj celkom vyhovuje, pretože môžem aspoň tvoriť a vymýšľať ozdoby na koláče a torty. Keď už vyjde slniečko tak nás to ťahá von. Minulý týždeň som pracovala na krstinovej tortičke, tejto ponuke som sa aj zaradovala, pretože už nápad s hojdacím koníkom som mála dávno, hlavne to len bolo treba zrealizovať no a krstinová tortička to bola ta správna voľba. Postup na koníka, aký som pre Vás pripravila si myslím, že zvládne každá žena a čo je hlavne nemusíte kupovať drahú formu, ktorá nakoniec po niekoľkých použitiach bude stáť v skrini a zapadať prachom. Tortička pre dievčatko s krásnym menom Adelka (pochádza z nemeckého mena Adelheid čo znamená vznešená postava)  s  celkovou hmotnosťou  6 kg.

Zloženie:

Plnka:                                                                                 

2 dávky jahodovej plnky  (spodný korpus)

1 dávka čokoládovej plnky (spodný korpus)

1 dávka základnej – vanilkovej plnky (vrchný korpus + vonkajšie zdobenie)

1 dávka kakaová plnka (vrchný korpus)

K tomu:  

– gélové farby: žltá farba (Golden Yellow), ružová (Pink), zelená (Leaf Green) a oranžová farba

– polystyrénový koník

– umelé oko (dostať kúpiť už v každom papiernictve alebo kreatívnych potrebách)

– gombík a stužka (strieborná a zelená)

– 700 g Smartflex hmoty na koníka

– 1 kg bielej poťahovacej hmoty

– trubičky na zdobenie č. 13 (vonkajšie zdobenie po okrajoch), č.65 (na dozdobenie koníka), č.17 (okraj medzi táckou a spodnou tortou)

– trblietavý prach (modrý, zelený, zlatý a fialový)

– formička malý anjelik

Korpusy:

 Okrúhly podstavec pozostáva z 2 svetlých a 2 tmavých korpusov, jeden korpus upečený z 5 vajec veľkosti „M“ upečený v tortovej forme o priemere 28 cm. Na spodnú časť torty sme teda použili 20 vajec.Vrchná časť torty je z 1 svetlého a 1 tmavého korpusu. Každý korpus upečený z 3 vajec veľkosti „M“ v tortovej forme o priemere 22 cm. Na hornú časť torty sme teda použili 6 vajec.

Pracovný postup pri príprave koníka:

Časť zo Smartflex hmoty si zafarbíme do ružova a vyvaľkáme na hrúbku asi 2 mm, takto tenučký plát položíme na koníka z polystyrénu, cez stred orežeme. Necháme do druhéhe dňa usušiť.

Obťahujeme len polovicu koníka.

Tenučké pásiky obtočíme raz z jednej a raz z druhej strany a striedavo ich kladieme vedľa seba. Aby sa nám dobre prichytili, spodnú časť natrieme vaječným bielkom.

Takto pokračujeme, kým nie je celý koník „štrikovaný“.

Ozdobíme farebnou stužkou a zo spodu upevníme drevenými špajlami, ktoré nám budú koníka v torte držať.

Takýmto spôsobom si pripravíme aj druhu protiľahlú polovicu koníka. Spojíme ich bielkovou glazúrou, čo nám slúži ako výborné lepidlo. Zaručujem, že takýmto spôsobom spojené diely sa  dôkladne zlepia a krásne vydržia ďalšiu manipuláciu s tortou, prevoz….Niekoľko dielikov z modelovacej hmoty zafarbíme rôznymi farbami a modelujeme hrivu a chvost. Ešte položíme oko a sedlo a koník je hotový.

Spodnú časť torty tvoria veľké okrúhle korpusy upečené v tortovej forme o priemere 28 cm. Dva svetlé a dva tmavé korpusy sú naplnené jahodovou a čokoládovou plnkou. Krémom vyrovnáme boky a dáme do chladničky. Vrchnú časť torty tvoria len jeden kakaový a jeden svetlý korpus, ktoré sme naplnili kakaovou plnkou. Korpusy som po naplnení rozdelila na polovicu a tie som spojila  vanilkovou (základnou) plnkou. Nakoniec som vyrovnala boky a dala do chladničky. Po obtiahnutí bielou obťahovacou hmotou som ešte dozdobila zvyšným vanilkovým krémom a nakoniec položila koníka, malých anjelikov a písmenka.

 

 

2 thoughts on “Krstinová s hojdacím koníkom-christening cake with rocking horse

    1. Ďakujem veľmi pekne, postupne musím spracovať aj plnky, ja robím najčastejšie pudingove s maslom, sú osvedčené dobre sa s nimi pracuje. Anna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *