Torta chrám Vasilija Blaženého

 Tortu, ktorú som si pre Vás dnes vybrala je tak trošku iná. Iná hlavne v tom, že námet, ktorý som si vybrala bol dosť zložitý na realizáciu a hlavne na čas. Táto stavba sa mi vynára v hlave od môjho útleho veku a keď som zistila, že mám možnosť ju upiecť, hneď som sa do nej pustila. Keď stretnete človeka, ktorý rád cestuje a začne vám rozprávať o svojich zážitkoch, cítite radosť, radosť z nových vecí, ktoré sa dozviete a tak trochu nahliadnete na miesta, ktoré sú vám nové a nepoznané. Zavše, skôr než začnem piecť si rada veci preštudujem, predídem tým možným omylom. Napríklad, že Chrám Vasilija Blaženého sa nachádza na červenom námestí v Rusku. Ide o skvost, ktorý dal postaviť Ivan Hrozný na počesť víťazstva nad Tatármi a symbolizuje spojenie Ruska s Áziou a Európou. Podľa legendy nakoniec dal architektovi vypichnúť oči aby sa podobná stavba už nezopakovala. Chrám sa skladá z ôsmich samostatných kostolov. V roku 1588 k nej pristavili kaplnku Vasilija Blaženého. Chrám je tak nádherný, že som si dala námahu ho zhmotniť v sladkú tortu, ktorú som potom upiekla k narodeninám.

Zloženie:

Plnka:                                                                                 

3 dávky ananásovej plnky / ananásovú plnku pri plnení rozdelíme na 2 diely/

1 dávky čokoládovej plnky

K tomu:

– gélová farba: červená

– K2 hmota ( 1 kg)

– drevené špáradlo a pinzeta

– strieborné guľôčky „cukrová posýpka“ o veľkosti 0,5 mm

– farebná cukrová posýpka tzv. farebný máčik – rôznych farieb

Korpusy:

Upečieme 2 svetlé korpusy a 2 kakaové korpusy, každý zo 7 vajec o veľkosti 36×30 cm

Pracovný postup pri príprave cukrovej tabule:

Cukrovú glazúru na celú tabulu si pripravíme z nasledovných surovín:

– 12 lyžíc preosiateho práškového cukru

– 2 bielky

– 2 lyžice maizeny

Suroviny miešame pravidelne 20 min, nie však šľaháme aby sa nám potom cukrová glazúra po vysušení nemrvila a nerozpadávala sa. Doporučujem si najprv vymiešať hmotu zo 6 lyžíc cukru, 1 bielka a 1 lyžica maizeny.

K príprave cukrovej tabule, ako je chrám Vasilija Blaženého si vyžaduje viacej zručnosti a výtvarného talentu. Obrázok som najskôr namaľovala na výkres a jednotlivé plochy som vyfarbili. Veľkosť nakresleného kostola je vo veľkosti spojenia dvoch výkresov o rozmere A4. Ak nie ste výtvarne zdatný poslúžiť môže obrázok z časopisu alebo vytlačený z internetu.

Výkres položíme na pevnú drevenú a zároveň prenosnú dosku, najlepšie drevenú kuchynskú dosku. Prenosnú preto lebo je to zdĺhavý proces sušenia cukrovej polevy a takto môžeme dosku si presúvať z miesta na miesto čo sa dosť ocení. Lepiacou páskou olepíme najprv okraje výkresu o dosku aby sa nám výkres nepohyboval a nakoniec kompletne olepíme aj celú plochu výkresu.

Asi 3 lyžice z cukrovej glazúry odoberieme a zafarbíme akoukoľvek farbou. Zoberieme si sáčok a trubičku č. 1 a tenkou čiarou poobťahujeme základné obrysy kostola. Na obrázku vidno, že som použila sivú farbu. Necháme do druhého dňa usušiť. Zvyšnú cukrovú glazúru rozdelíme na niekoľko časti, rôzne ich zafarbíme a takouto farebnou hmotou vypĺňame jednotlivé prázdne časti. Po každej farbe do druhého dňa necháme dôkladne usušiť.

TIP: Najlepšie je postupovať od najsvetlejších farieb ako je biela, žltá, červená, modrá a zelená. Aby nám nevyšlo veľa glazúry nazmar je možno ich rôzne spájať a tým kombinovať rôzne farby. Stačí si zafarbiť glazúru základnými farbami a  jednotlivými kombináciami dosiahneme ich rôzne odtiene. Žltá s červenou = oranžová, modrá so žltou = zelená,

Po skončení „liatia cukrovej glazúry“ nastupuje veľmi zdĺhavá a piplavá práca s pinzetou a malými cukrovými guľôčkami. Základom je obtiahnuť v našom prípade sivé čiary striebornými guľôčkami. Postupujeme takto: trubičkou č. 1 natiahneme opäť čiaru (môžeme použiť akúkoľvek farbu) a do takto vlhkej cukrovej hmoty pomocou pinzety dosadzujeme strieborné guľôčky. Reťazec strieborných cukríkov nám slúži ako hranica pri vyplňovaní plôch. Žlté časti vypĺňame žltými cukríkmi, modré modrými cukríkmi. Takto postupným vyplňovaním docielime obraz, ktorý v konečnom dôsledku pôsobí krásne a noblesne.

Práca na kostole je veľmi zdĺhavá. Tu  môžeme vidieť dokončenie celého kostola. Ešte nám treba dotvoriť modré pozadie a nápis. Takto pripravená tabula je už pripravená na prenesenie na tortu. Prenášame len na tortu, ktorá je už položená na ozdobnej podložke a obtiahnutá K2 hmotou.

 

Pracovný postup:

Ananásový krém rozdelíme na 2 polovice. Svetlý plát torty natrieme jednou polovicou ananásového krému a položíme naň tmavý plát. Tmavý plát natrieme rozpustenou horkou čokoládou a po stuhnutí natrieme čokoládovým krémom , na ktorý položíme opäť svetlý plát, ten opäť natrieme druhou polovicou ananásového krému. Položíme posledný kakaový plát. Každý jeden plát bohato pokvapkáme ovocnou šťavou. Ešte zvyšným krémom vyrovnáme bok torty a dáme na noc zaťažiť do chladničky. K2 hmotu zafarbíme troškou čerenou farby, vyvaľkáme a obtiahneme boky torty.

 

 

 

4 thoughts on “Torta chrám Vasilija Blaženého

  1. Nádherná tortička,nenachádzam slov.Mala by som však otázočku,ked prenášate hotový obázok na tortu ,je dosť pevná aby sa nepolámala? Dakujem a pekný deň vám prajem !

    1. Ďakujem veľmi dobre, nieje to pevne, vždy si to podložím nejakým tvrdým papierom, ktorý pomaly vkladam medzi kreslený obrázok a cukrovú tabulu, robím to naozaj veľmi pomaly, pretože stačí malý zlý pohyb a je po kráse

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *