Jablková torta so škoricovými pusinkami-Apple pie with meringue topping

Pri príprave tohto postupu som sa inšpirovala starou známou nepečenou jablkovou tortou s piškótami, ktorá sa plní nastrúhanými jablkami a zdobí šľahačkou s posypanou čokoládou. Ja som ju trochu pozmenila a piškóty z obchodu som nahradila klasickou upečenou piškótou a naplnila rozmixovanými jablkami. Rozmixované preto, lebo ja si zvyknem na jeseň, časť jabĺk upravovať aj takýmto spôsobom, to znamená vo forme jablkového pyré. Ešte mi zostalo niekoľko fliaš, tak som si povedala, že je načase ich zlikvidovať a čakať na ďalšiu čerstvú úrodu. Jabĺčka sú zavárané kyslejšie so žiadnym cukrom, takže v kombinácii s cukrovou bombou v podobe pusinkových jabĺčok a cukrovej peny na povrchu je každý kúsok v ústach veľkou explóziou chutí kyslých a zrazu sladkých. Mne takýto sladko-kyslý koláčik vyhovuje, ale jabĺčka si každý môže dochutiť a ocukriť :-).

Na začiatok som začala prípravou pusiniek:

Recept na škoricové pusinky (škoricové jabĺčka):                                                                  

4 ks bielok

70 g krupicového cukru

240 g práškového cukru

1 lyžička mletej škorice

červené a zelené potravinárske farbivo

čierna Sugar paste na stopky, malé lístočky

čokoláda na varenie, ňou budeme spájať pusinky dokopy

Postup na pusinkové jabĺčka:

1/Bielky som vyšľahla do polotuhého snehu a pridala som po lyžiciach kryštálový cukor. Opäť som trochu prešľahala do hustej peny a vmiešala práškový cukor. Hmotu som nešľahala do príliš tuhého snehu, pretože som chcela aby sa mi tak trošku lial a aby sa mi vytvárali na papiery pologule. Nezabudneme na konci primiešať lyžičku mletej škorice a farbivo. Ja som pracovala v tomto prípade s farbami opatrnejšie aby to bolo prirodzenejšie.

2/Ešte za mokra trošku posýpeme mletou škoricou.

3/Plech si vyložíme papierom na pečenie a hladkou trubičkou striekame malé pusinky, vo veľkosti malých piškótiek. Pečieme, alebo skôr sušíme v predhriatej rúre, najprv pri teplote 120°C po dobu 30 min a ďalších 30 min pri teplote 50°C. Pusinky sú vtedy dobre upečené, keď sa pekne odliepajú od papiera. Ja to robím tak, že vyskúšam vždy jednu odlepiť, ak ide tak sú upečené, ak mi zostane spodok nalepený na papiery, ešte predĺžim o 15 min.

4/ Pusinky spájame k sebe čokoládou a troškou bielkovej glazúry prilepíme stopku a lístok.

 

Korpusy:

Na celú tortičku budeme potrebovať 4 tenké korpusy. Upiekla som 2 vanilkové korpusy v tortovej forme o priemere 22 cm. Každý korpus upečený z dvoch vajíčok a  cez stred  rozrezaný na polovice.

Jablková plnka:

1,5 l jablkového pyré

2 vanilkové pudingy

4 dl vody

V nádobe si zmiešame dva vanilkové pudingy so 4 dl vody. Do hrnca si nalejeme jablkové pyré a privedieme do bodu varu. Keď začne jablková hmota vrieť, vlejeme do nej vanilkové pudingy a necháme za stáleho miešania ešte trochu prevrieť. Takto pripravenou zmesou môžeme plniť korpusy.

Plnenie korpusov:

1/Upečené korpusy naplníme jablkovou plnkou priamo vo forme, aby sa nám po stranách nerozlievalo. Tým, že korpus postojí jeden deň, odparuje sa z neho vlhkosť, trochu sa aj zmenší a preto po stranách som dookola usporiadala piškóty. Korpus sa takto vo forme lepšie upevní. Ja som použila 2 formy.

2/ Na korpusy nalejeme jablkové pyré, tak do výšky piškót.

3/ Opäť zakryjeme zvyšnými korpusmi a do jednej z foriem doplníme zvyšok jablkového pyré.

4/ Naplnenú tortu dáme na noc do chladničky. Na druhý deň si pripravýme bielkovú penu z nasledovných surovín ( rovnaké množstvo ako pri pusinkách)

4 ks vaječného bielka

70 g krupicového cukru

240 g práškového cukru

Vaječné bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme krupicový cukor a šľaháme do hustej peny. Nakoniec po lyžicách pridávame práškový cukor a šľaháme. Tortu natrieme bielkovou penou a dozdobíme.

 

 

 

 

 

 

One thought on “Jablková torta so škoricovými pusinkami-Apple pie with meringue topping

  1. Ďakujem, ti veľmi pekne Lubka, ako sa máš ako sa ti darý?? napíš mi na Messenger..budem rada, ahoj drž sa!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *