Vínové koláčiky v darčekovom balení

Tento tradičný recept nám mamka robievala ako deťom veľmi často. Tvary síce boli o niečo jednoduchšie, ale tak sa pieklo vínové pečivo ako malé krúžky, štvorčeky a iné geometrické tvary. Ani žiadna svadba sa nezaobišla bez tohto malého a sladkého pečiva. Ja som ich upiekla trošku vätšie aby bolo do čoho zahryznúť a moja Lucka ich obaľovala do práškového cukru, čo jej robilo asi najväčšiu radosť. Koláčiky sú veľmi dobre skladné a ak sú dobre uzatvorené vydržia aj mesiac. Ku malým koláčikom sme si ešte vyrobili krabičku pre radosť a darček pre milovaných je na svete. Recept je určený pre úplných začiatočníkov takže ho zvládne každý :-))

Suroviny:  

– 300 g hladkej múky

–  250 g palmarínu

– 7 lyžíc bieleho vína

– práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Pracovný postup:

Hladkú múku zmiešame spolu s palmarínom a pridáme 7 lyžíc bieleho vína. Všetko dobre premiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať do chladničky na 24 hodín. Z odležaného cesta, vyvaľkáme plát hrubý cca 0,5 cm. Formičkami vykrajujeme malé koláčiky, ktoré potom kladieme na suchý plech. Plech nemusíme mastiť, pretože cesto je dosť mastné. Koláčiky kladieme tesne vedľa seba (Obr.1). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 10-15 minút na 180 °C. Pečieme do „biela“ to znamená, že by nemali mať zlatistý nádych, mali by byť upečené a biele. Po vytiahnutí z rúry koláčiky ešte za horúca obsypeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom (Obr.2). Necháme vychladiť. Na druhý deň ich vložíme do celofánového sáčku.

Obr.1

Obr. 2

Darčekovú krabičku si pripravíme nasledovným spôsobom:

Na obalenie potrebujeme akúkoľvek zvyšnú krabicu či už od cukríkov alebo parfému. Čím má krabička zaujímavejší tvar, tým pôsobí obal, do ktorého vložíme cukríky príťažlivejšie. Nie nadarmo sa hovorí, že aj obal predáva :-).

  • akúkoľvek zvyšnú látku
  • nožnice
  • stužky, čierny zamatový alebo obyčajný papier a lepidlo

 

 

Krabičku rozložíme, položíme ju na látku a vystrihneme jednotlivé časti, ktoré potom kúsok po kúsku lepíme lepidlom na papier.

Získame tak krabičku, ktorá je kompletné oblepená látkou. Necháme dôkladne vysušiť. Po dôkladnom vysušení, krabičku zlepíme dokopy.

 

 

Nakoniec dozdobíme boky krabičky, stužkami. Z čierneho zamatového papiera vystrihneme mašličku a gombíky. Aby sa nám boky nerozchádzali zošijeme ich ihlou dokopy čím získame pevnosť. Ku koncu do krabičky ešte vložíme po okrajoch zamatovú čiernu látku aby krabička nadobudla dojem luxusnosti a nepôsobila všedne. Vínové koláčiky, ktoré sme zabalili do celofánu opatrne vložíme do krabičky, a vrch zviažeme mašličkou a ručne vyrobenou vizitkou.

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *