Mrkvovo-orechová torta – Carrot cake

Mrkva v koláči pre niekoho môže pôsobiť odpudivo (podľa skúsenosti skôr mužská polovica ) , ale pre tých čo tento recept poznajú ponúkam na vyskúšanie môj. Možno čo do sezónnosti, by sa recept hodil skôr na jeseň ako teraz, ale prečo som sa rozhodla ho zaradiť teraz má svoje vysvetlenie. Asi prvá vec je tá, že tak ako poväčšina ľudí začína v Novom roku zdravo jesť, môžem konštatovať, že mrkvový koláč je ta správna voľba, ta druhá vec je, že keď som videla v obchode krásnu mrkvu tak som neodolala, hlavne tej oranžovej farbe. Oranžová farba nám má v týchto šedých zimných tónoch navodiť pocit radosti a šťastia. Ešte na záver….oranžová farba zvyšuje chuť do práce, pôsobí proti depresii a vráti chuť do života….Prajem dobrú chuť!!! 🎈🎈🎈

Suroviny na mrkvový korpus: Okrúhla tortová forma o Ø22 cm.  

– 200 g hnedého cukru (ak nemáte hnedý, postačí biely klasický 😉)

– 260 g polohrubej múky

– 260 g najemno nastrúhanej mrkvy

– 4 vajíčka

– 200 ml oleja

– ½ lyžičky soli

– 1 lyžička prášku do pečiva

– 1 lyžička sódy

– 100 g najemno nasekaných vlašských orechov

– 1 lyžička mletej škorica

-1 lyžička mletého zázvoru

 

Suroviny na tvarohovú plnku:

– 3 x 250 g tvaroh mäkký odtučnení ( 3 kelímky )

– 1 maslo

– pár kvapiek citrónovej arómy

– 1 lyžica Créme Olé

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– 4 hrste najemno rozmixovaných vlašských orechov

– polovice vlašských orechov

– mrkvové hobliny

– mrkvová vňať alebo nejaké zelené lístky

 

Pracovný postup:

  1. Do väčšej misky si preosejeme hladkú múku, k nej pridáme ostatné sypké suroviny a to: mletý zázvor, mletú škoricu, najemno nasekané vlašské orechy, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a ½ hnedého cukru. ( druhú polovicu cukru budeme šľahať s vaječnými bielkami )
  2. V ďalšom postupe si oddelíme žĺtka od bielok. Bielka vyšľaháme do peny a počas šľahania pomaly primiešavame druhú polovicu hnedého cukru. Do bielkovej peny zašľaháme ku koncu po jednom vaječné žĺtka a na úplný koniec zľahka lyžicou vmiešame najemno nastrúhanú mrkvu.
  3. Sypké suroviny čo sme si namiešali, zmiešame spolu s vaječnou zmesou a dobre premiešame. Pridáme olej. Cesto je stredne hustej konzistencie. Keďže ja mám dve formy, cesto som si rozdelila na dve polovice a piekla v dvoch formách, ktoré som si vystlala pergamenovým papierom. V jednej forme tento korpus pečiem v predhriatej rúre pri teplote 170° C 45-50 min.. Treba brať do úvahy skúsenosť s vlastnou rúrou. Na konci skúšame či je korpus upečený vpichnutím špajle. Po upečení necháme korpus poriadne vychladiť najlepšie do druhého dňa.
  4. Dobre vychladený korpus rozrežeme na 4 časti a pripravíme si tvarohový krém. Do zmäknutého masla elektrickým šľahačom primiešavame postupne všetky tri kelímky jemného tvarohu, nakvapkáme pár kvapiek citrónovej esencie a na koniec ešte primiešame lyžicu Créme Olé. Všetko dobre vyšľaháme na hladký krém. Krém som natierala na korpusy tak, aby mi zostal aj na potretie celej torty. Tortičku po okrajoch ozdobíme polovicami vlašských orechov a zvyšok obsypeme mletými orechami. Na vrch som si mrkvovými hoblinkami vytvorila mrkvu a dozdobila zelenými lístkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *