Valentínske čokoládové srdiečka

Tento koláčik nevyžaduje príliš veľa ingrediencií a ani dokonca čas na jeho prípravu. Ak sa rozhodnete nevykrajovať srdiečka a ponecháte ho ako klasický „koláč na plechu“ ,tak do hodiny ho máte komplet pripravený a na polovicu aj zjedený. Upečený koláč prekrojíte na polovicu, jednu polovicu ponatierate lekvárom a položíte naň druhú polovicu. Vrch sa poleje čokoládou a nechá stuhnúť. Nakrájame na kocky a podávame. Ja som mu dala Valentínsku podobu.

Suroviny na čokoládové cesto:  

– 120 g margarínu

– 120 g kryštálového cukru

– 2 lyžice kakaa

– 4 vajcia

– 150 g hladkej múky

– 4 lyžice lekváru

– ½ prášku do pečiva

papier na pečenie

 

Na naplnenie srdiečok:  

– lekvár

 

Čokoládová poleva:

– 100 g čokolády na varenie

– 80 g masla

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– veľká vykrajovačka v tvare srdca, vysoká asi 7 cm

– rôzne ozdoby v romantickom štýle, srdiečka, anjelikovia

 

Pracovný postup:

Cesto:

  1. Margarín vymiešame s polovicou kryštálového cukru dopenista. Do zmesi zašľaháme po jednom žĺtka, kakao a štyri lyžice lekváru.
  2. V miske si dôkladne premiešame prášok do pečiva a múku.
  3. Bielka vyšľaháme so zvyškom kryštálového cukru do tuhého snehu.
  4. Nakoniec vyšľahaný sneh spolu s múkou zapracujeme do kakaovej zmesi. Cesto nalejeme na plech. Piekla som pri teplote 170° C približne 20 – 25 min. Najlepšie je cesto odsledovať na vlastnej rúre, pretože dĺžka pečenia sa môže pohybovať. Vychladené cesto preložíme na drevenú dosku a kovovým vykrajovátkom vykrajujeme srdiečka. Mne ich vyšlo 28 ks.
  5. Povykrajované srdiečka zliepame dokopy s lekvárom. Lekvárom som uhladila aj strany každého koláčika. Zažiaľ vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a nalievame na vrch srdiečok. Po stuhnutí čokolády ľubovoľné dozdobíme.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *