Orechové úliky

Pôvodný zámer bolo upiecť klasické orechové úliky plnené lekvárom, lenže to už by som nebola ja, keby som ich „neobliekla“ do niečoho …“modernejšieho“….A oplatilo sa…nielen, že lákavo vyzerajú, ale keď raz zahryznete upadnete do orechovej extázy, ktorú hneď zacítite po rozhryznutí každej vrstvy. Práca s týmto receptom bola časovo dosť zdĺhavá, ale veľmi zábavná. Počas modelovania úlikov som si pozrela tri filmy, vypila dve kávy a stihla malý výlet do Jasnej s malou Luckou. Takže aj čas publikovania receptu sa z pôvodnej stredy akosi posunul na štvrtok.. hlavne, že dieťa je šťastné. Dokopy mi vyšlo 27 ks.

Ingrediencie na sušienkové cesto s trstinovým cukrom:

– 125 g tuku na pečenie

– 200 g hladkej múky

– 50 g kryštálového trstinového cukru

– 1 celé vajíčko

– 1/2 vanilkového pudingu

– štipka soli

 

Ingrediencie na orechovú hmotu:

– 300 g mletých vlašských orechov

– 270 g práškového cukru

– 120 g maslo

– 40 g kakao

– 3 lyžice rumu

 

Ingrediencie na domácu poťahovaciu hmotu, žltú:

– 9 lyžíc sušeného nízkotučného mlieka

– 9 lyžíc preosiateho práškového cukru

– 1 lyžica maizeny

– 1 lyžica bielka

– kúsok tuku, Cera ( ako lieskový oriešok )

– voda

– mandľová aróma

– žltá farba

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– lekvár

– kvety a stužky

-kruhová vykrajovačka o Ø 4 cm

-umelohmotné úliky

 

Pracovný postup:

Sušienky s trstinovým cukrom:

1.V miske si elektrickým šľahačom vyšľaháme tuk na pečenie spolu s trstinovým kryštálovým cukrom a jedným celým vajíčkom. Do väčšej misky si preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli a ½ vanilkového pudingu. Nakoniec všetky ingrediencie spolu zmiešame v hladké cesto a dáme odpočívať do chladničky. Stačí na 2-3 hodinky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a kruhovou vykrajovačkou vykrajujeme kruhy o Ø 4 cm. Ja som koláčiky kládla priamo na plech, nepoužívala som papier na pečenie, nakoľko cesto je dosť tukové. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 150° C okolo 5-7 min. Koláčiky som stále sledovala, aby neboli hnedé, upečené sú vtedy ak sú minimálne po okrajoch zhnednuté. Tieto malé kolieska nám poslúžia ako spodok na úliku

Poťahovanie žltou hmotou:

2.Najprv si dobre vymiešame suché ingrediencie, pridáme tuk, vaječné bielko a po troške pridávame mandľovú arómu, žltú potravinársku farbu a vodu. Vypracujeme do tuhšej hmoty, s ktorou sa dobre pracuje, netrhá sa a je pekne lesklá. Odoberieme si kúsok hmoty, vyvaľkáme na tenko na doske a vložíme do úlika ako 1. vrstvu.

Orechová plnka: /pripravíme si deň dopredu/

3.Zmiešame si všetky ingrediencie na orechovú plnku, zabalíme do potravinovej fólii a necháme cez noc odpočívať do chladničky. Na druhý deň sa všetky suroviny krásne prepoja nielen čo do konzistencie, ale aj do chuti či vôni. S takto pripravenou orechovou plnkou vystelieme druhú vrstvu v úliku, ale v strede ešte necháme miesto na lekvár.

Plnenie lekvárom:

4.Do dierky lyžičkou naplníme lekvár.

Konečné zdobenie:

5.Každý úlik uzatvoríme sušienkou, umelohmotný úlik odstránime a dáme dobre vychladiť do chladničky. Zdobíme jedlými kvetmi.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *