Plnené mandľové laskonky

Kým som sa pustila do prípravy laskoniek mala som všetko pripravené na pečenie makroniek. Počas listovania kníh 📕📕som natrafila na jednu veľmi dobrú knihu, skôr učebnicu pre cukrárov, kde obdobný postup bol práve na mandľové laskonky. Neviem či to ešte je, ale dakedy sa piekli v cukrárenských prevádzkach aj tzv. plnené laskonky. Zákusok zložený z lineckého koláčika🍥, na ňom nastriekaný krém s lekvárom a všetko zakryté chrumkavou laskonkou. Podobne plnené laskonky si pripravíme aj my, ale použijeme aktuálne ovocie – ríbezle. Najprv si upečieme laskonky. Celé upečené množstvo laskoniek my vyšlo na štyri plechy, ale použila som z toho len polovicu, druhú polovicu si môžete odložiť do dózy a verte, že skôr ich zjete, ako by ste čakali.

Potrebujeme:

  1. Mandľové laskonky
  2. Linecké kolieska
  3. Ríbezľový krém
  4. Ríbezľový lekvár

1. Ingrediencie na prípravu mandľových laskoniek ( použila som 4 plechy rôznych veľkosti 😀 cm ):

Mandľová hmota:

– 140 g mandľovej múky

– 62 g práškového cukru

– 52 g vaječných bielok

– potravinárske farbivo (ja som dala fialové a červené, gélové Wilton)

Bielkový sneh:

– 225 g kryštálového cukru

– 62 g vody

– 52 g vaječných bielok

– štipka soli

Pracovný postup na prípravu laskoniek:

  1. Mandľovú múku si zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme. Preosievame preto, aby laskonky boli na povrchu pekne matné a hladké bez zbytočných hrboľov. Pridáme prvú polovicu vaječných bielok a potravinárske farbivo. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vznikla mandľová kaša – farebná mandľová kaša
  2. V ďalšom kroku si uvaríme cukrový sirup. Do hrnca dáme vodu s kryštálovým cukrom a dáme variť. Nemiešame. Pri teplote 110 °C začneme šľahať zvyšných 52 g bielok so štipkou soli. Pri teplote 115°C pomaly vlievame sirup do šľahajúcich bielok, až kým sa nevyšľahá pevný sneh so špičkou, ktorá na metle sa neohýba a drží tvar.
  3. Vyšľahaný sneh po častiach vmiešavame do mandľovej hmoty. Cesto je pripravené na striekanie na plech, keď je polotekutej konzistencie. Mne cesto vyšlo na 4 plechy, plechy si je potrebné dopredu predpripraviť, vystlať papierom, dobre je ak papier je rovný, nie je zbytočne krivý a samozrejme musí byť čistý. Laskonky som si nechala trochu na povrchu presušiť a dávame piecť. Rúru je dobre predhriať na teplotu 160°C a pečieme približne 30 min. Z papiera vždy odoberám po úplnom vychladení, niekedy je dobre jednu odlepiť na skúšku, či je upečená a pekne sa odliepa. Ak necháva na papieri stopy, ešte čas pečenia predĺžte.

2. Ingrediencie na prípravu lineckých koliesok: ( 2 plechy )

– 200 g hladkej múky

– 125 g tuku na pečenie

– 1 žĺtok

– 70 g práškového cukru

– štipka soli

Pracovný postup:

Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy tuk na pečenie spolu s jedným žĺtkom, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista. Potom prisypeme múku a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, cesto potom dáme do chladničky aspoň na dve hodinky oddýchnuť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3-4 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme. Použila som okrúhle vykrajovátko o Ø 4,5 cm, môžeme aj srdiečka ak sme robili srdiečkové laskonky. Koláčiky v dostatočnom rozostúpení kladieme priamo na plech poprípade na pergamenový papier. Výber vykrajovačky som prispôsobila veľkosti laskonky. Aby koláčik nebol veľký vtedy laskonka pôsobí malá alebo opačne. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 130° C približne 18 minút. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme. Zo zvyšného cesto som ešte upiekla drobné kvietky na konečné zdobenie.

3. Ingrediencie na ríbezľový krém:  

– ½ vanilkového pudingu

– 100 ml mlieka

– 100 ml šťavy z ríbezľového kompótu

– 80 g kryštálového cukru

– 75 g masla

– ríbezľový kompót ( pevná zložka na primiešanie, ja som použila kompót z čiernych ríbezlí)

– punčová aróma

Maslo vyšľaháme dopenista spolu s kryštálovým cukrom. Z mlieka, ríbezľovej šťavy a pudingu si uvaríme stredne hustý puding, ktorý vychladený primiešame do vyšľahaného masla. Nakoniec ešte pridáme pár kvapiek punčovej arómy a 5-6 lyžíc ovocia z komtótu a plníme.

4. Ríbezľový lekvár 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krém nastriekame na linecké koliesko dookola, do stredu naplníme lekvár a vrch zakryjeme mandľovou laskonkou. Podľa toho na akú príležitosť budú koláčiky určené je možné vrch ľubovoľne dozdobiť. Ako plnky sa hodia tukové, nepoužívala by som plnky na vodovom základe.

Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *