Jablkovo-škoricové rezy

Takýto jednoduchý koláčik sa hodí na sobotné alebo nedeľné pečenie, kedy si človek hlavne potrebuje oddýchnuť po celotýždňovom zhone a pritom spotrebovať padajúce jablká, ktorých bude viac a viac. Viac vlákniny v koláčiku, ku tomu voňavá škorica, ktorá prehreje s farebnými ozdobami pre deti, aby ich nástup do škôlok a škôl bol o niečo veselší. Nám treba ešte pár vecí doladiť a sme pripravení nastúpiť do škôlky. Ako je to u vás doma? Už ste pripravení alebo to nechávate na poslednú chvíľu?

 

Ingrediencie na cesto (ja som použila môj obľúbený rozmer plechu 31×31 cm, ale je to úplne jedno, aký máte, taký použijete :-))

– 340 g polohrubej múky

– 170 g kryštálového cukru

– 2 vajíčka

– najemno nastrúhané 4 veľké jabĺčka

– 4 lyžičky škorice

– 200 ml oleja

– 150 ml mlieka

-50 g nasekaných vlašských orechov

– 1 prášok do pečiva

– štipka soli

 

Na vrch a potretie koláča:

– 150 g tmavej čokolády

– 70 g cery

– 1 lyžica oleja

 

+ akýkoľvek lekvár pod čokoládu

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– marcipánové ozdoby, lentilky

 

Pracovný postup:

  1. V miske si spolu premiešame sypké suroviny: múku, ½ z celkového množstva kryštálového cukru, škoricu, orechy, prášok do pečiva a soľ.
  2. Vajíčka si vyšľaháme do peny so zvyšnou polovicou kryštálového cukru. Do vajíčkovej zmesi pridáme olej, mlieko a zamiešame jablká. Dobre premiešame.
  3. Nakoniec všetko spojíme dokopy. Vajíčkovú zmes a sypké suroviny. Cesto by nemalo byť ani riedke, ani husté, ak sa vám zdá, že je husté a neleje sa pridajte trošku mlieka. Cesto nalejeme na plech, ktorého spodok sme si vystlali papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Dĺžka pečenia je okolo 30 min. Tortový korpus po dôkladnom vychladení natrieme lekvárom a polejeme čokoládou. Aby bol povrch pekné rovný ja som koláč otočila spodkom hore. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, tuk a olej, vymiešame a koláč polejeme. Po vychladení narežeme na ľubovoľný rozmer kociek a dozdobíme.

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *