Torta s tvarohom a černicami

Minulý rok o takomto čase som už pridávala na blog tekvicový koláčik. Teraz sa mi to zdá nejako priskoro, nakoľko je veľa iného ovocia dookola. Za malú chvíľku deťúrence nastúpia do škôlok a škôl, a to už príde aj čas na jesenné vypekanie a maškrtenie. Na krikoch som dooberala černice, ktoré som oberala na moju tortu celý týždeň. Keďže kríček je maličký a černice dozrievajú pekne pomaly a postupne, musela som si počkať. Výsledok svojho pečenia vám ponúkam v nasledovnej nízko kalorickej a zdravej dobrote.

Ingrediencie na kakaový korpus (tortová forma o Ø 22 cm)

– 80 g polohrubej múky

– 70 g kryštálového cukru

– 4 vajíčka

– 15 g kakaa

– 1 lyžica oleja

– 1 lyžica horúcej vody

– ½ prášku do pečiva

– štipka soli

 

Ingrediencie na tvarohovú náplň:  

– 750 g mäkkého odtučneného tvarohu

– 30 g tortového želé (3 balenia)

– 100 g práškového cukru

– 250 ml černíc (2 veľké hrste černíc zaliate vodou a rozmixované)

 

Ingrediencie na černicový krém:

– 150 ml rozmixovaných černíc (1 hrsť černíc zaliata vodou a rozmixovaná)

– 40 g škrobový prášok Gustin

– 50 g kryštálového cukru

– 75 g masla

– punčová aróma

 

Na vrch torty:

– 150 g bielej čokolády

– 20 g cery

– žlté gélové potravinárske farbivo

 

+ akýkoľvek lekvár pod čokoládu a natieranie plátov

 

Na dokončenie a dozdobenie:

– čerstvé černice, zdobenie podľa vlastných možnosti, hodia sa čerstvé jedlé kvety, pusinky.

 

Pracovný postup:

Kakaový korpus:

  1. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny, počas šľahania pridáme olej a horúcu vodu.
  2. Zmiešame si preosiatu polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva. Dobre premiešame.
  3. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Kryštálový cukor pridávam v polovici šľahania, nie hneď na začiatku. Do snehu pomaly zľahka vmiešavame múku a žĺtkovú zmes. Cesto nalejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme si vystlali papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 170°C. Dĺžka pečenia je okolo 30 min. Tortový korpus po dôkladnom vychladení cez stred rozrežeme. Jednu polovicu naspäť vrátime do tortovej formy, natrieme lekvárom a zalejeme tvarohovou plnkou. Pripravíme si tvarohovú plnku.

Tvarohová plnka:

  1. Vo väčšej miske si vymiešame tvaroh s práškovým cukrom. Do malého hrnca vlejeme rozmixované černice (250 ml) a pridáme tortové želé. Potom postupujeme podľa návodu na obale. Černice s tortovým želé za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi jednu minútu. Černicové želé potom pomaly primiešame do tvarohu. Zmes vylejeme do tortovej formy, prikryjeme druhou polovicou korpusu, ktorý sme si tiež natreli lekvárom a dáme na noc poriadne stuhnúť do chladničky. Na druhý deň, bok tortovej formy opatrne odstránime a tortu obtiahneme černicovým krémom.

Černicový krém:

  1. Polovicu masla si vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Z černíc (150 ml) a škrobového prášku Gustin si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po miernom vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený. Nakoniec pridáme pár kvapiek punčovej arómy. Z krému si trošku odoberieme na zdobenie a potrieme bok torty. Na vrch si pripravíme žltú čokoládu.

Oblievanie čokoládou a zdobenie:

  1. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu spolu s tukom. Pridáme pár kvapiek na zafarbenie. Povrch pod čokoládu natrieme lekvárom a opatrne nalejeme čokoládu. Dáme do chladničky poriadne vychladnúť, horúcim nožom nakrájame na trojuholníky, každý trojuholník ozdobíme ružičkou z krému, ktorý sme si odobrali. Môžeme ešte ľubovoľne dozdobiť.

Galéria:

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *