Včelí úľ z medových plátov

Niektoré koláče sú lepšie, keď postoja niekoľko dní, jednoznačne to platí aj o medových plátoch. Recept možno na pohľad vyzerá zložito, ale sú to klasické medové pláty s troškou nového šatu. Medovým plátom môžeme dať akúkoľvek podobu, ide tu skôr o fantáziu a zručnosť. S cestom sa pracuje ako s plastelínou, takže vykrajovať sa dajú akékoľvek tvary. Recept som si trošku zle načasovala a popri prázdninujúcej malej slečne sa to posunulo o dva dni dlhšie. Hlavne, že recept napísaný, nafotený a dieťa šťastné.

Ingrediencie na medové pláty (4 ks)

– 500 g hladkej múky

– 150 g kryštálového cukru

– 60 g masla

– 3 vajíčka

– lyžička sódy bikarbóny

– 3 lyžice medu

– štipka soli

 

Suroviny krém:  

– 250 g masla

– 100 g práškového cukru

– 100 g kryštálového cukru

– 3 dc mlieka

– 2 dc silného kávového vývaru (2 lyžice instantnej kávy)

– 2 zlaté klasy

– 1 lyžica medu

– štipka soli

 

Na vrch torty:

– 300 g bielej čokolády

– 50 g cery

– žlté gélové potravinárske farbivo

– lekvár pod čokoládu (hodí sa skôr svetlý)

 

Na dokončenie:

– nakreslený a vystrihnutý polkruh v tvare včelieho úľa, veľkosť A4

– kruhové vykrajovátko Ø 2,5 cm na vykrajovanie včielok

– čierna, biela a žltá hmota na poťahovanie

 

Pracovný postup:

Medové pláty:

  1. Preosejeme si hladkú múku a dôkladne premiešame so sódou bikarbónou.
  2. Na sporáku za stáleho miešania spojíme v hrnci kryštálový cukor, med a maslo. Zahrievame dovtedy, kým sa nám kryštálový cukor nerozpustí. Trvá to tak približne 10 minút. Hrniec zo sporáka stiahneme a necháme vychladnúť. Do vychladenej zmesi (na polovicu vychladenej) zamiešame vajíčka. Všetko to vlejeme do pripravenej múky a vypracujeme v hladké cesto. Cesto necháme na noc odležať do chladničky.
  3. Na druhý deň cesto rozdelíme na 4 diely. Každý jeden diel samostatne vyvaľkáme na opačnej strane plechu na tenučký plát približne 2 mm. Plech som pod každý jeden plát natrela olejom. Na plát som si položila vystrihnutú šablónu z papiera a nožom orezala prebytočné cesto. Takto som si upiekla 4 ks plátov v tvare včelieho úľa. Veľkosť úľa je vo formáte A4, takže nič veľké. Pláty vidličkou poprepichujeme, aby sa nám nezdvihli a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 170°C približne 10 minút. Z cesta, ktoré sa mi zvýšilo som si povykrajovala kruhy, upiekla a ozdobila ako včielky. Upečené pláty plníme krémom.

Krém:

  1. Zo 100 g krupicového cukru uvaríme karamel, zalejeme ho 2 dc kávového vývaru a 3 dc mlieka. Pridáme 2 zlaté klasy, štipku soli a uvaríme puding. Zmäknuté maslo vymiešame z práškovým cukrom a po lyžiciach pridávame pudingový krém. Puding primiešavame pomaly, aby sa hmota nezrazila. Nakoniec do plnky pridáme med. Odoberieme si trochu krému na zdobenie a odložíme bokom (stačí 5 lyžíc). Naplníme pláty, obtiahneme boky a dáme do chladničky.

Obaľovanie do čokolády a zdobenie:

  1. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu spolu s tukom. Pridáme pár kvapiek na zafarbenie a potrieme bublinkovú fóliu. Dáme do chladničky poriadne vychladnúť, aby sa nezlomila pri prenášaní. Posledný plát natrieme lekvárom a opatrne položíme čokoládový plát. Boky sa robili trošku horšie. Vystrihla som si plát bublinkovej fólie na šírku medovej torty, natrela čokoládou, dala mierne stuhnúť a spolu s fóliu „nalepila na bok“. Fóliu som odstránila po úplnom stuhnutí. Dozdobíme krémom a včielkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galéria:

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *