Holandské Metro rezy Mergpijpjes

Tieto tropické dni sú nešťastím pre krémové torty i koláče. Preto sa snažím vyhýbať im s veľkým oblúkom a na blog vyberám nekrémové alebo s minimom plnky. Metro rezy poznajú gazdinky od Čiech až po Slovensko, sú veľmi jednoduché. Ide vlastne o piškótové cesto narezané na rovnaké diely obdĺžnikového tvaru obtiahnuté marcipánom alebo inou hmotou na poťahovanie. Konce sa vždy omočia do čokolády. Pre mňa je táto varianta, ale dosť „suchá“. Holandské metro rezy sú skoro na vlas rovnaké ako tie naše, ibaže sú plnené bielou plnkou a lekvárom. Keď som sa do jedného zahryzla mala som pocit malej torty na tanieri. Sú výborné a volajú sa Mergpijpjes.

Ingrediencie na piškótový plát: plech 31 x 31 cm (budeme potrebovať upiecť 2 takéto pláty)

– 140 g polohrubej múky

– 100 g kryštálového cukru

– 4 vajíčka

– 60 ml plnotučného mlieka

– 1 lyžica oleja

– 1/2 prášku do pečiva

– štipka soli

 

Suroviny na biely vanilkový krém:  

– 250 g masla

– 100 g práškového cukru

– 1 vanilkový pudingový prášok

– 330 ml mlieka

– 3 lyžice Rumu

 

Na dokončenie:

– 1 kg marcipánovej alebo inej hmoty na poťahovanie

– 200 g čokolády na varenie + 50 g cery

– lekvár podľa vlastného výberu

 

Pracovný postup:

Piškótové pláty

  1. V miske vyšľaháme žĺtky s polovicou  kryštálového cukru do peny, počas šľahania pridáme olej a plnotučné mlieko.
  2. Zmiešame si preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva. Dobre premiešame.
  3. Z bielok, štipky soli a zvyšnej polovice kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Kryštálový cukor pridávam v polovici šľahania, nie hneď na začiatku. Do snehu pomaly zľahka vmiešavame múku a žĺtkovú zmes. Cesto nalejeme na papierom vystlaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Dĺžka pečenia je okolo 15-20 min..Upečené pláty necháme vychladnúť do druhého dňa. Na druhý deň plníme, režeme a dokončujeme.

Krém:

  1. Celé maslo si vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený. Nakoniec pridáme Rum. Povrch jedného plátu natrieme tenkou vrstvou krému (asi tak dvoma lyžicami). Tak tenko, že nám presvitá korpus. Na krém natrieme ľubovoľný lekvár.

Odoberieme si ¼ krému, ktorá nám poslúži ako podklad pod marcipán alebo hmotu na poťahovanie. Zvyšok krému nanesieme na lekvárom natretý plát. Zakryjeme druhým plátom a dáme do chladničky stuhnúť. Okraje orežeme a narežeme na koláčiky o rozmeroch 6×4 cm. Mne vyšlo 35 ks.

Obaľovanie a máčanie v čokoláde:

5. Marcipán alebo hmotu na poťahovanie vyvaľkáme na plát hrubý približne 2 mm. Narežeme na pruhy široké 6 cm a obaľujeme. Pred obaľovaním do hmoty každú stranu koláčika ešte natrieme krémom, aby sa hmota pekne nalepila na boky. Z čokolády a cery si pripravýme vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu a konce rezov namáčame. Poukladáme na papier na pečenie a vložíme do chladničky stuhnúť.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *