Tartaletková torta-Cookiecake

So stále sa narastajúcou teplotou ovzdušia, začínam byť čím ďalej tým viac naladená na prácu v záhrade a určite bude aj viac kvietkov v zdobení koláčov. Na okne už máme posadený zeler a každé ráno sa s Luckou pozrieme či už niečo vykuklo. Ešte je všetko pod zemou, ale keď to začne všetko rásť, príde aj viac práce a budeme spomínať na zimné obdobie kľudu. Tento rok bude na záhrade rásť viac kvietkov, u mňa čím pestrejšie tým lepšie. Keďže ja som už dlho takto kvetinovo naladená, priam ma to ťahalo upiecť na tento týždeň niečo v romantickom-kvetinovom duchu. Niečo čo poteší oko a dobré chutí. Linecké cesto chutí poväčšine z vás, preto sa nebojte upiecť aj niečo zložitejšie, ako sušienky. Niekto tomu hovorí sušienková torta, niekto tartaletková za hranicami cookiecake. Plníme tvarohom i mascarpone a je tu jedna veľká výhoda zdobenia…zdobíme čo máme.

Ingrediencie na linecké cesto:  

– 800 g hladkej múky

– 500 g masla alebo margarínu

– 2 žĺtky

– 240 g práškového cukru

– 1 prášok do pečiva

– štipka soli

 

Mascarpone krém:

– 500 g mascarpone

– 500 g nízkotučného jemného tvarohu

– 250 ml 33 % smotany na šľahanie

– 200 g práškového cukru

– 1 čl vanilkovej esencie

 

+ zdobiaca trubička Wilton 12

 

Na zdobenie a dokončenie:

– pusinky, jedlé kvety, čokoláda, linecké pečivo

 

Pracovný postup:

Linecké korpusy:

  1. Najprv si ručne alebo elektrickým šľahačom vyšľaháme dokopy 500 g masla alebo margarínu spolu so žĺtkami, soľou a práškovým cukrom. Vyšľaháme dopenista. Potom prisypeme múku, v ktorej sme dobre rozmiešali prášok do pečiva a už len rukou spojíme všetky suroviny. Miešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja, cesto potom dáme do chladničky, aspoň na dve hodinky oddýchnuť. Cesto vaľkáme na opačnej strane plechu (ako keď sa robia medové pláty) a priamo na plechu podľa pripravenej predlohy vyrežeme tvar. V mojom prípade srdiečko. Hrúbka cesta 4 mm. Pečieme pri teplote 150°C až 170°C približne pol hodiny. Ak sú okraje jemne ružové už vyťahujeme. Z plechu sťahujme pláty veľmi opatrne, sú krehké. Upiekla som 5 lineckých korpusov, zo zvyšného cesta malé koláčiky.

Mascarpone krém:

  1. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. V druhej nádobe si zmiešame syr mascarpone, jemný tvaroh a práškový cukor. To tvarohovej hmoty po lyžiciach vmiešame vyšľahanú šľahačku, pridávame vanilkovú esenciu a môžeme plniť.

Dokončenie a zdobenie:

  1. Na vrch poukladáme sladké ozdoby a jedlé kvietky. Najlepšie chutí torta naplnená a odležaná 1 deň.

Galéria:

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *