Maková torta s višňami-Poppy cake with Cherries

Recepty s makom patria medzi vaše najobľúbenejšie, či sa jedná o jednoduché bežné koláčiky, alebo zložitejšie makové torty. Vždy tu najdôležitejšiu funkciu hrá v tomto prípade náš tmavý modrý mak. Rozmýšľala som, čo si vlastne pripravím na tento týždeň, ale inšpirovala som sa Dámskym magazínom, kde varili veľmi zdravé jedlá z maku. Mak je naša super potravina a tak ju určite treba zaradiť do nášho jedálnička, či už v slanej, alebo sladkej podobe. Nepoužila som plnku z mascarpone, ale jeho dietnejšiu verziu – tvaroh nízkotučný roztierateľný.

Ingrediencie na makový korpus okrúhly s Ø 22 cm : Upiekla som 3 korpusy, každý jeden korpus som piekla samostatne z nasledovného množstva:

– 3 vajíčka (vajíčka veľkosti „S“)

– 50 g polohrubej múky

– 50 g trstinového cukru

– 40 g mletého maku

– 2 lyžice horúcej vody

– ½ prášku do pečiva

– štipka soli

 

+ lekvár na potretie korpusov

 

Ingrediencie na tvarohový krém s višňami:

– 250 g mäkkého nízkotučného tvarohu

– 250 g zmäknutého masla (maslo izbovej teploty)

– 100-120 g práškového cukru (kto má, ako rád sladké)

– 300 ml mlieka

– 1 vanilkový puding

– pár kvapiek mandľového extraktu

– višňový kompót (ja som si kúpila zavárane višne s hmotnosťou 700 g, hmotnosť pevného podielu 350 g)

 

Ingrediencie na biely, makovo-tvarohový krém na obťahovanie:

– 125 g mäkkého nízkotučného tvarohu

– 125 g zmäknutého masla (maslo izbovej teploty)

– 50 g práškového cukru

– 150 ml mlieka

– 20 g Gustin

– 4 lyžice mletého maku

 

Ingrediencie na ružový, višňovo – tvarohový krém na obťahovanie:

– 125 g mäkkého nízkotučného tvarohu

– 125 g zmäknutého masla (maslo izbovej teploty)

– 40 g práškového cukru

– 150 ml šťavy z višňového kompótu

– 20 g Gustin

– pár kvapiek červenej farby

 

Na zdobenie a dokončenie:

– pusinky, jedlé kvietky,

 

Pracovný postup:

Makový korpus:

  1. Zmiešame polohrubú múku, mak a prášok do pečiva.
  2. Vyšľaháme bielky so štipkou soli, a s ½ trstinového cukru  do pevnej lesklej peny.
  3. Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom, pridáme za stáleho šľahania horúcu vodu. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.
  4. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení korpusu do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 30 min. Upečený piškótový korpus opatrne vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť „oddýchnuť“ do druhého dňa.

Tvarohový krém s višňami:

  1. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z pudingového prášku a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme do masla. Puding nesmie byť horúci, ani studený. Nakoniec po lyžiciach zamiešame mäkký tvaroch, pár kvapiek mandľového extraktu a do hladka vymiešame. Môžeme plniť.

Skladanie torty:

  1. Torta je zložená z troch korpusov. Prvý korpus natrieme tenkou vrstvou lekváru a nanesieme ½ tvarohového krému, poukladáme višne a zakryjeme korpusom, ktorý sme taktiež natreli lekvárom. Postup opakujeme. Naplnenú tortičku dáme do chladničky poriadne vychladiť a za ten čas si pripravíme makovú a višňovú (ružovú) plnku na poťahovanie.

Obťahovanie a zdobenie torty:

  1. Pripravíme si makovo-tvarohový krém rovnako ako krém na plnenie. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z pudingového prášku Gustin a mlieka si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme spolu s tvarohom do masla. Nakoniec primiešame už len varechou mletý mak. Krém dáme bokom a pripravíme si ružový-višňový krém. Maslo vyšľaháme do peny s cukrom. Z pudingového prášku Gustin a zo šťavy z višňového kompótu si uvaríme pudingovú kašu, ktorú po vychladený zapracujeme spolu s tvarohom do masla. Aby farba bola živšia môžeme pridať pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva.

Dobre vychladenú tortu obtiahneme po bokoch, na spodok torty natrieme bielu makovú plnku, vrch torty a zvyšok ružovou višňovou plnkou. Nožom alebo stierkou okraje uhladíme a tortu podľa vlastnej fantázie dozdobíme.

Galéria:

 

 

2 thoughts on “Maková torta s višňami-Poppy cake with Cherries

  1. Krásne peciete určite aj chutné, idem dnes vyskúšať vás recept, budem vaša obdivovatelka. Rada tiež peciem, vymýšľam tiež,tiez používam nízko tučný tvaroh na plnky . Som rada ze som si našla túto vašu stránku. Pekný deň a pekne pečenie.

    1. Pekný deň p.Ľubka,
      Ďakujem veľmi pekne, držím prsty nech sa tortička podarí, tam by sa nemalo nič pokaziť , určite mi dajte vedieť, ako sa Vám podarila, budem rada, pekný deň Anna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *