Medovníčky zo špaldovej múky

Zdravšia verzia asi najobľúbenejšieho vianočného pečiva je dnes k dispozícii na mojom blogu. Medovníčky sú na nerozpoznanie od jej klasickej verzii. Nie sú to tie medovníčky, ktoré hneď po upečení môžete zjesť, na začiatku sú tvrdšie, ale po odležaní niekoľko dní zistíte, že sa oplatilo čakať. Špaldová celozrnná múka má vyššiu savosť, pojme viac tekutín, ako iná múka, preto je potrebné aj viac mliečka.

Suroviny na medovníkové cesto:  

– 380 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

– 130 g práškového cukru

– 2 žĺtka

– 3 lyžice medu

– 1 lyžička sódy

– 60 g masla

– 1 lyžica kakaa

– 100 ml mlieka

– ½ balenia perníkového korenia

– štipka soli

 

 

Suroviny na bielkovú polevu:  

-150-170 g práškového cukru

-1 bielok

-1 lyžička maizeny

– pár kvapiek citrónovej šťavy

 

 

Pracovný postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny hladkú špaldovú múku, práškový cukor, korenie na perníčky, kakao, sódu a štipku soli.
  2. Do takto premiešanej sypkej zmesi pridáme ostatné ingrediencie, ako žĺtky, med, maslo a mlieko. Dobre premiešame. Cesto dáme aspoň 24 hodín odpočívať do chladničky. Po odpočinutí cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a povykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na papieri v predhriatej rúre na 170 °C 5-7 min. Po upečení necháme koláčiky na rovnej ploche dobre vychladiť. Takto upečené medovníky môžeme ľubovoľne ozdobiť.
  3. Zmiešame si dokopy všetky ingrediencie na bielkovú polevu, rozdelíme na niekoľko časti a zafarbíme ich rôznymi farbami. Zdobíme podľa vlastnej fantázii

Galéria:

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *